UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-12-14 13:11

Kosárkirálylány Pasarétről

A Vasas Akadémia mindössze 16 esztendős irányítója, Dombai Réka vezeti a pontszerzők ranglistáját a női NB I A-csoportjában, de több statisztikát tekintve is a legjobbak között szerepel. A pasarétiek kiválósága az idei évad eddig lejátszott mérkőzéseiről és az élmezőny nehézségeiről beszélt honlapunknak.

M. Sz. utanpotlassport.hu  Ahogy már többször megírtuk: a Vasas Akadémia nem egészen 19 éves (18.94) átlagéletkorral a legfiatalabb együttesként szerepel a női NB I A-csoportjában. A pasarétiek a nehézkes szezonkezdet után a tizenkét csapatos mezőny nyolcadik helyére tornázták fel magukat, s jelenleg 3‒6-os mutatóval állnak. Sőt a legutóbbi játéknapon a listavezető, továbbra is veretlen Soprontól mindössze hatpontos vereséget szenvedtek. Külön öröm a számukra, hogy a fiatal tehetségek rendkívül jól teljesítenek, és figyelemre méltó  egyéni statisztikákat produkálnak.  Közülük is a legkiemelkedőbb a 16 éves Dombai Réka, aki vezeti a pontszerzők ranglistáját, harmadik a szerzett labdát tekintetében, és ötödik a pályán eltöltött játékperceket nézve. Tizenhat évesen átlagban majdnem tizennyolc pontot dobni meccsenként, nem akármilyen teljesítmény…

Elképesztő teljesítmény nyújt hétről hétre a felnőttek között a mindössze 16 éves Dombai Réka Forrás: MKOSZ
Elképesztő teljesítmény nyújt hétről hétre a felnőttek között a mindössze 16 éves Dombai Réka Forrás: MKOSZ
„Próbálom mindig a maximumot nyújtani, és a legjobb formámat hozni, legyen szó meccsről vagy akár csak edzésről”‒ mondja a pasarétiek 16 éves irányítója. ‒ „Elég erős a mezőny a bajnokságban, és nekünk is fel kellett vennünk a ritmust. Az idény eleje döcögősebb volt, de a sok edzés és a kemény munka meghozta a gyümölcsét, és a cél továbbra is, hogy az első nyolc között végezzünk.” Réka arról is beszél: rendkívül jó a csapatösszhang, a végsőkig kitartanak és küzdenek egymásért a pályán. Edzőjük, Földi Attila pedig elképesztően tudja inspirálni őket, így minden téren egység van az együttesen belül. De a fiatal irányító a felnőttmezőny mellett a juniorbajnokságban is húzóembere a piros-kékeknek. Mi legnagyobb nehézség egy fiatal játékos számára az élvonalban, ami nem lelhető fel az utánpótlás-bajnokságokban? „A juniorok között kevésbé játszanak összeszedetten a játékosok, persze vannak tehetséges kosarasok. A felnőttmezőny teljesen más, hiszen magas szintű koncentrációt igényel, ami a rutinnal köthető össze. Minél többet játszik az ember a legjobbak között, annál jobban oldja meg az egyes helyzeteket, és hozza meg a legokosabb döntést egy adott szituációban. A felnőttbajnokság ráadásul sokkal komplexebb képességeket is igényel. Nekem például a védekezésben kell még ‒ minden más mellett ‒ sokat fejlődnöm, de azért dolgozom nap mint nap, hogy ez sikerüljön.” További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.