UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-12-15 12:39

Túlgondolták

Sokáig a feljutásról álmodott, sőt húsz percre volt tőle, de végül meg kellett elégednie a bronzéremmel a magyar U20-as válogatottnak a lengyelországi divízió I/B csoportos vb-n. Az áhított aranyérem a mieinket háromgólos hátrányból legyőző szlovénok nyakába került.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A tavalyi franciaországi kiesés után, ha nem is a kötelező feljutás, de a szintlépés – vagyis újra a legjobb tizenhatba kerülés – reményében utazott a magyar válogatott a lengyelországi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságra.

A harmadik helyen végzett a magyar válogatott a lengyelországi vb-n Forrás: MJSZ/TSH Fotó
A harmadik helyen végzett a magyar válogatott a lengyelországi vb-n Forrás: MJSZ/TSH Fotó
Az első napokban minden a tervek szerint alakult, még úgy is, hogy néhány nappal a vb előtt felkészülési meccsen becsúszott egy vereség az ukránok ellen. Hiszen előbb Japánt 3–1-re, majd a keleti szomszédot 9–3-ra verte Vas Márton csapata, s ezzel a tabella élén találta magát. A szünnap sem zavarta meg a társaságot, az olaszok ellen ott folytatta, ahol korábban abbahagyta, a 6–2-es siker azt jelentette, a szlovénok legyőzése már egy fordulóval a vége előtt feljutást érne a magyar válogatottnak. És minden a tervek szerint alakult: Papp Kristófék irányították a mérkőzést, esélyt sem adtak az ellenfélnek, a második harmad után pole pozícióban voltak, 4–1-re vezettek. Aztán valami megváltozott. Jött a szépítő találat, aztán még egy, majd az egyenlítés. Pillanatok alatt fogyott el a csapat előnye. A gól nélküli ötperces hosszabbítás után a szétlövést viszont a lendületben maradó szlovénok nyerték. Ezzel pedig átvették a vezetést a tabellán.
Kiss Roland
Kiss Roland
A magyar válogatott csapatkapitánya, Kiss Roland szerint a fejekben volt probléma a mérkőzés hajrájában. „Negyven percig tudtunk hokizni, aztán nem tudom, a harmadszünetben mi járhatott a fejekben, de túlgondoltuk ezt. Túl hamar gondoltunk bele abba, hogy mivel jár, ha megnyerjük ezt a meccset. Ráültünk az eredményre, aztán a harmadik harmadban egy kiállítást kihasználtak a szlovénok, ettől felszívták magukat, mi pedig nem tudtunk ez ellen semmit sem tenni.” Így az utolsó forduló előtt az ukránokban bízhatott a magyar csapat, akiknek a magyar esélyek megtartásához pontot kellett szerezniük az éllovas szlovénok ellen. A segítség azonban nem érkezett, míg így a mieink a második hely megtartásáért léptek jégre az érthetően lényegesen motiváltabb házigazdák ellen. A mieink nem tudták igazán felvenni a mérkőzés ritmusát, így simának mondható, 4–2-es vereséget szenvedtek.
Vas Márton
Vas Márton
A magyar csapat hiába volt talán a legerősebb a tornán, az ötnapos produkció csupán a harmadik helyre volt elég. Vas Márton szövetségi kapitány mégsem volt elégedetlen a játékosaival, akik valamennyi mérkőzésen keményen dolgoztak. „Az egész tornáról azt gondolom, hogy nagyon jó karaktere volt a csapatnak. Sokan sajnos nagyobb nyomást tettek magukra, mint kellett volna, de ezt meg kell tanulniuk kezelni. Összességében mindenki felvette a munkásbakancsot, és rengeteget dolgozott azért, hogy minél előrébb végezzünk. A fejeket kell  egy kicsivel még jobban összeszedni. Ez hosszabb távú feladat, de biztos vagyok benne, hogy az itteni tanulságok alapján is tovább tudnak haladni afelé, hogy komplett játékosokká váljanak.”

U20-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, TYCHY (LENGYELORSZÁG) A magyar csapat mérkőzései: Magyarország–Japán 3–1 Magyarország–Ukrajna 9–3 Magyarország–Olaszország 6–2 Magyarország–Szlovénia 4–5 – szétlövés után Magyarország–Lengyelország 2–4 A vb végeredménye: 1. Szlovénia 13 pont, 2. Lengyelország 10, 3. Magyarország 10, 4. Olaszország 6, 5. Ukrajna 5, 6. Japán 1

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.