UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-12-16 14:24

Tizenöt éves „kapitány”

„Engem mindig az motivál a legjobban, hogy utálok veszíteni” – mondta a 15 éves japán Harimoto Tomokazu azt követően, hogy vasárnap világszenzációként megnyerte a felnőtt asztaliteniszezők ITTF World Tour-körversenyének Dél-Koreában rendezett nagydöntőjét. Az extraklasszis tinédzserrel szemben riválisai négy mérkőzésen mindössze három játszmát tudtak nyerni. Mondani sem kell: a világranglista-ötödik Harimoto a sorozat történetének legfiatalabb győztese.

Munkatársunktólutanpotlassport.hu Harimoto Tomokazu 2017 augusztusában hívta fel magára az asztalitenisz-világ figyelmét, amikor 14 esztendősen megnyerte az ITTF World Tour csehországi állomását. A csodagyerek azóta folyamatosan elkápráztatja a sportág kedvelőit, a világranglistán egyre feljebb kúszik (immár az ötödik helyen áll), és nincs a mezőnyben olyan játékos, akinek ne kellene tartania a pingpongtörténet valaha volt egyik legnagyobb tehetségétől. Ennek fényében különösen érdekes, hogy az októberi ifjúsági olimpián csak második lett – a 18 éves kínai Wang Chu-qin győzte le –, ám a jelek szerint Harimoto pályafutásában nem okozott törést a Buenos Aires-i vereség.

Harimoto Tomokazu áprilisban a budapesti világbajnokságon is okozhat fejtörést a kínaiaknak Forrás: ITTF
Harimoto Tomokazu áprilisban a budapesti világbajnokságon is okozhat fejtörést a kínaiaknak Forrás: ITTF
Az ITTF World Tour-körverseny nagydöntőjébe – amelyet idén a dél-koreai Incseonban rendeztek – a sorozat egész évben zajló versenyeinek eredményei alapján a 16 legjobb játékos kap meghívót. Harimoto pazar évet produkált – például aranyérmet szerzett a hazájában rendezett WT-viadalon –, így most negyedik kiemeltként kezdte a versenyt. Az első fordulóban a német Patrick Franziskát verte viszonylag simán, 4:1-re, a negyeddöntőben a hazai környezetben szereplő Jang Woo Jin ellen nyert, szintén csupán egy játszmát engedve neki. Az elődöntőben – nagy meglepetésre – a világranglista-vezető kínai Fan Zhen-dong helyett a brazil Hugo Calderano várt Harimotóra, ám a távol-keleti fiatal ismét könnyedén győzött, ezúttal 4:0-ra. A fináléban a kínai Lin Gao-yuan ellen ugyan sok szettlabdát szalasztott el az amúgy kínai szülőktől, de már Japánban született kis „zseni”, de a kisebb kihagyások sem gátolták meg abban, hogy a verseny történetének legfiatalabb győztesévé váljék (4:1). Jó hír a sportág hazai rajongóinak, hogy Harimoto Tomokazu játékát hamarosan személyesen is megcsodálhatják, hiszen április 21–28. között Budapest, a Hungexpo lesz a világbajnokság helyszíne. Tovább korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN sportági aloldalunkon található.