UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2018-12-17 19:15

Aranyérmek Eszékről

Aranyérmet nyert a junior légpuskás fiúk mezőnyében Hammerl Soma, a légpisztolyosok között pedig Iszpravnik Péter a hétvégi eszéki Karácsony Kupa nemzetközi versenyen. A négy résztvevő magyar klub közül az UTE fiataljai bizonyultak a legeredményesebbnek.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Négy magyar egyesület, az UTE, a BHSE, a Nyíregyházi PLE és az FSLK Finomító sportlövői jártak Eszéken a hétvégén, a hagyományos Karácsony-kupán. A viadal mind a felnőttek, mind pedig az utánpótláskorúak versenyében erős mezőnyt kínált a résztvevőknek, de idén volt még valami, ami a legjobbakat Horvátországba csábította. A jövő évi, márciusi Európa-bajnokság helyszíne lesz az új eszéki sportcsarnok, az egyesületek tehát elsősorban válogatott versenyzőik érdekében vállalták az utazást.

A junior fiú puskások döntőjében, Eszéken, három magyar is lőállásba állt. Forrás: UTE
A junior fiú puskások döntőjében, Eszéken, három magyar is lőállásba állt. Forrás: UTE
A tesztelés különösen az UTE-soknak sikerült jól, hiszen versenyzőik közül a junior légpisztolyos fiúk mezőnyében Iszprávnik Péter, a légpuskások között pedig Hammerl Soma egyaránt a dobogó legmagasabb fokára léphetett fel. Előbbi kategóriában a BHSE-s Nagy Máté és a nyíregyházi Agárdy Vilmos, míg utóbbiban az újpesti Kiss Viktor és a komáromi Pekler Zalán került be a döntőbe. A leányoknál a lila-fehérek puskása Dénes Eszter jutott tovább az alapszakaszból és végzett a 8. helyen. A vasárnapi Open kategóriában, ahol fiatalok és idősebbek együtt versenyezhetnek, összességében sok juniorkorú küzdötte be magát a fináléba, magyar részről azonban csak Pekler Zalánnak sikerült ez a bravúr. A komáromi junior világbajnok végül a 6. helyen végzett. Az UTE sportlövő-szakosztályának vezetője, Péni Istvánné Lencz Erika nemcsak versenyzői teljesítményére, de a körülményekre is kíváncsi volt Eszéken. − Válogatott sportolóink vannak, akik jó eséllyel pályáznak a kontinensviadalon indulásra, ezért tartottuk fontosnak a tesztversenyként is felfogható viadalt – mondta honlapunknak a Horvátországban látottakkal kapcsolatban a lila-fehér küldöttség vezetője. – Amennyire lehetett feltérképeztük a helyszínt, s nem voltunk elragadtatva. Ez az új csarnok jóval kisebb, mint a győri Audi Aréna, és a fények sem voltak igazán előnyösek. A legnagyobb problémát a rugalmas, úgymond úszópadló okozta, amely más sportágak képviselői számára ugyan előnyös, nekünk sportlövőknek azonban kifejezetten kedvezőtlen. Ahogy bemozdul a sportlövő lába alatt a „föld”, úgy rezdül meg a keze is célzás közben. Bizony, nekünk kedvezőbbek voltak a régi lőterek, vagy a régi sportcsarnokok amelyeknek stabilabb volt a padlójuk. Péni Istvánné Lencz Erika szerint mind Iszprávnik Péter, mind pedig Hammerl Soma esetében különösen figyelemfelkeltő az az apróság, hogy a fináléban jobban teljesítenek, mint az alapszakaszban. Fiatal koruk ellenére jól megtanulták már a sportág szabályát, éppen becsússzanni a döntőbe, ott viszont apait, anyait beleadva nyerni. −Igazán jó versenyzői képességekkel rendelkezik, aki ezt meg tudja csinálni, s úgy látom, téthelyzetben mind a ketten összekapják magukat. S ez már nem az első eset. A mezőny egyébként nagyon erős volt, de ezért is szeretünk délre, a szerbekhez vagy a horvátokhoz menni versenyezni. Világbajnokokkal, világranglista-vezetőkkel mérhettük össze tudásunkat. A szervezés ráadásul mindig tökéletes, a gyerekek pedig örülnek a gáláns jutalmaknak – összegezte tapasztalatait az UTE szakosztályvezetője. Ha már világbajnokokról és világranglista-vezetőkről beszélünk, ne felejtsük el megemlíteni a 21 éves „friss-felnőtt” Péni Istvánt sem. Az UTE versenyzője szombaton és vasárnap egyaránt aranyérmet nyert. Előbb a felnőtt, majd a nyílt kategóriában. Hiába hullámzott lába alatt a padlózat. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.