UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-12-18 08:22

Irány a világ vége!

Nem mindennapi projektbe vágtak bele a jászberényi hokirészlegben: új-zélandi egyesülettel kezdtek játékoscsere-programba az U16-os és az U14-es korosztályban. Elsőre talán meghökkentő lehet az ötlet, hogy miért pont a nem éppen jégkorongsportjáról híres óceániai országba küldik fiataljaikat. Ám ha tudjuk, hogy az ottani felnőtt- és utánpótlás bajnokcsapatokat a korábbi sikeredző, Kercsó Csaba irányítja, rögvest érthetőbb az elképzelés.

B. V./UP-info Az egykori jászberényi tréner nemrégiben korábbi sikerei helyszínén tűnt fel. Kercsó több mint tíz éve tette át székhelyét a távoli országba, ahol – bár nem számít a hoki nemzeti ügynek – nem tudott eltávolodni szeretett sportágától. A kiváló szakember később Magyarországon is remeklő jégkorongozók nevelőedzője volt Gyergyószentmiklóson, így nem meglepő, hogy az éghajlatváltás sem zavarta abban, hogy a munka megkezdése után bajnokokat neveljen Új-Zélandon.

A korábbi sikeredző, Kercsó Csaba invitálására a tavasszal jászberényi fiatalok utazhatnak Új-Zélandra Forrás: West Auckland Admirals
A korábbi sikeredző, Kercsó Csaba invitálására a tavasszal jászberényi fiatalok utazhatnak Új-Zélandra Forrás: West Auckland Admirals
Kercsó idén úgy döntött, hogy felkeresi egykori tanítványát, Nagy Zoltánt, a Lehel HC vezetőedzőjét, és felvázolja egy csereprogram lehetőségét. Nyitott kapukat döngetett, hiszen Nagyék éppen azon dolgoznak, hogy újra jégkorong-fellegvárat építsenek Jászberényben. „Évek óta figyelem a jászberényi hoki újjászületését, örömmel tölt el, hogy lehetőségem adódik közreműködni a fiatal játékosok fejlődésben. Az Auckland–Jászberény csereprogram olyan egyedülálló lehetőségeket kínál, amelyet érdemes kiaknázni. Az aucklandi gyerekek szempontjából egy magasabb hokikultúra, szervezettség megtapasztalása nagyon fontos állomás lehet a sportkarrierjük építésben. A jászberényiek pedig amellett, hogy egész nyáron jégen lehetnek, megismerhetnek egy teljesen más életvitelt, kultúrát, intenzív angol nyelvtanfolyamban részesülnek, ami fontos lehet a továbbtanulásuk és az egyéniségük fejlődése terén” – mondta az edző a kormanysport.hu-nak. A jászberényi vezetőség, illetve Nagy Zoltán és Hetler Ádám korosztályos edző örömmel fogadta a megkeresést, rábólintottak az ötletre. Két aucklandi fiatalember, Joel Messenger és Caleb Chamberlin már meg is érkezett Jászberénybe, februárig élvezik a magyar hoki nyújtotta lehetőségeket. A csereprogramban a sportolók családoknál laknak, iskolába járnak, sőt decembertől a mérkőzéseken is részt vesznek. Áprilisban négy magyar játékos utazik három hónapra Új-Zélandra. „Remek kezdeményezés a program Kercsó Csaba részéről, egy percig sem gondolkodtunk azon, hogy belevágunk-e. Hiszem, hogy a fiataljaink nem csak a mestertől tanulnak majd sokat, hanem olyan élményekben is lesz részük a világ egyik legegzotikusabb országában, amiket sosem felejtenek el. Mi is mindent megteszünk azért, hogy a hozzánk érkező aucklandi jégkorongozók tanuljanak tőlünk, illetve kellemes emlékeket vigyenek haza magukkal Új-Zélandra” – mondta Nagy Zoltán vezetőedző.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.