UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-12-20 14:00

Cél a stabilitás

Hét ezüstérem után idén a felnőtt magyar bajnoki cím is összejött az év U23-as atlétanőjének választott Kozák Lucának. A debreceni gátfutó az Európa-bajnokságon ugyan hibázott, de így sem elégedetlen az esztendővel, mivel több korosztályos csúcsot is meg tudott javítani 2018-ban.

UP-info - utanpotlassport.huElső nemzetközi érmét három esztendővel ezelőtt egy svéd kisvárosban, Eskilstunában szerezte, akkor a junior Európa-bajnokságon ezüstérmet akasztottak a nyakába. 2017-ben kétszer állhatott nemzetközi dobogón, előbb utánpótlás Európa-bajnoki bronzérmes lett Bydgoszczban, majd az egyetemisták és főiskolások olimpiájának is nevezett Universiadén, a távoli Taipeiben is 3. helyen végzett. A debreceniek kiválósága, a még utánpótlás korú gátas, Kozák Luca  idén felnőtt magyar bajnok lett, többször javított a korosztályos országos csúcson, mi több, nyáron rajthoz állhatott élete első Gyémánt Liga versenyén.

Kozák Luca lett az év U23-as atlétanője Forrás: atletika.hu
Kozák Luca lett az év U23-as atlétanője Forrás: atletika.hu
„Edzőmmel két fő versenyt tűztünk ki, a fedett pályás világbajnokságot, aminek márciusban Birmingham adott otthont, illetve az augusztusi berlini Európa-bajnokságot. A fedett pályás szezonom nagyon jól indult, már a második versenyemen sikerült megdöntenem az egyéni csúcsomat. A világbajnokságon a középdöntőbe jutás volt a cél, a döntő idén még nem volt reális elvárás. Nagyon szerettem volna az elődöntőben egy igazán jót futni, de nem jött össze sajnos” – idézte fel az atletika.hu-nak adott interjúban a 2018-as esztendő alakulását Kozák, akinek mindemellett a legfőbb célja az volt, hogy 13 másodpercen belül fussa a 100 gátat. „Végül háromszor is sikerült áttörnöm ezt a határt és nagyon stabilan futottam a 13.0 eredményeket. Ugyanakkor az egész szezonomat kettősség jellemezte: hiába futottam sokkal jobb időket, mint tavaly, többet is hibáztam. Volt olyan versenyem, ahol az első gáton elestem, az Európa-bajnokságon pedig a kilencedik gátban megbotlottam, amit sajnos már nem tudtam korrigálni. Visszagondolva a szezonomra, ha objektíven nézem, akkor pozitív dolgokat tudok mondani. Idén is sikerült előrébb lépnem, az időeredményeimmel elégedett vagyok, viszont belülről nézve sok a bosszantó, kis technikai hiba. De ezekből sokat tanultam, és még nagyobb motivációt adnak a következő szezonra.” Igencsak sűrű versenyprogram van az ifjú gátfutó mögött. A sok megmérettetés közül nem tudna egyet kiragadni, több verseny is emlékezetes maradt számára. „A Rába-kupán sikerült először 13 másodpercen belül futnom. A magyar bajnokságon nem feltétlenül annak örültem, hogy ismét tudtam javítani az egyénimen, hanem hogy hét országos bajnoki ezüstérem után végre nyerni tudtam. Hatalmas élmény volt hazai közönség előtt versenyezni a Gyulai Memorialon, és rajzhoz állni életem első Gyémánt Liga-viadalán. Az idei év legfontosabb versenye az Európa-bajnokság volt. Nagyon akartam döntőt futni, de ennek még nem volt itt az ideje.” Új egyéni legjobb, új magyar korosztályos csúcs. Arra a kérdésre, számított-e idén a rekordhalmozásra, elárulta, kissé csalódott lett volna, ha nem sikerül megdöntenie a saját maga által tartott csúcsokat. „Bíztam benne, hogy meg tudom javítani a rekordjaimat, minden évben az a célom, hogy jobb legyek az előző évi énemnél. Boldog és büszke vagyok, mert sikerült elérnem a kitűzött célt.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.