UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2018-12-21 16:50

Válaszokra várva

Nemzetközileg is egyedülálló vizsgálatot indítanak a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének oktatói azzal a céllal, hogy felmérjék, miként élik meg a sportoló fiatalok szülei gyermekük sportkarrierjét, milyen nehézségekkel szembesülnek, milyen hatással van rájuk mindaz, amit sportszocializációnak neveznek.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Most a szülőket mérik fel, nem a sportoló gyerekeket – bocsáthatjuk előre annak kapcsán, hogy a jövő évben a Testnevelési Egyetem (TE) kérdőíves felmérést végez a papák, mamák körében.

A szülők néha elvesztik a fejüket Fotó: Teknős Miklós
A szülők néha elvesztik a fejüket Fotó: Teknős Miklós
A kutatást vezető Kovács Krisztina sportpszichológus a vizsgálat fő feladatának azt nevezte, hogy felismerjék és azonosítsák mindazokat az akadályokat, amelyekkel a szülők találkozhatnak, közvetett módon ezzel is segítve gyermekük fejlődését. A szakember, aki a TE Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének egyetemi tanársegéde, hazai szinten mérföldkőnek számító kutatásról beszélt, amelyben a felmérés névtelenül zajlik, és legfeljebb húsz percet vesz igénybe mindazoktól, akik válaszaikkal segítik a tudományos munka sikerét. „Pontosabb képet szeretnénk kapni a sportszülők működéséről. Arról, hogy az utánpótláskorú sportolók szüleit milyen hatások érik attól függően, hogy a gyerek életkora milyen, melyik korosztályban játszik” – mondta el érdeklődésünkre Kovács Krisztina, aki kitért rá, hogy a vizsgálat 2019-ben zajlik, de szeretnének már nyárra végezni a válaszok begyűjtésével, s legkésőbb 2020-ra próbálják feldolgozni az eredményeket, majd publikálni azokat. „A szülőnek nemcsak a mérkőzések, versenyek alatti viselkedését nézzük meg, hanem azt is, hogy milyen típusú motiváció jellemzi, hogyan áll egy feladathoz ő maga. Megnézzük, hogyan kezeli a stresszt, milyen külső hatások érik, mennyire vonódik be gyermeke sportéletébe, illetve milyen módon támogatja gyermekét” – szolgált további szempontokkal a sportpszichológus, aki szólt arról is, hogy mekkora érdeklődésre számítanak: „Nagyon óvatos becsléssel hatszáz főre gondoltunk, amikor arra jutottunk, hogy az első körben csak csapatsportokat vizsgálnánk. De például a kézilabda-szövetség teljesen beállt a projekt mögé, így most jó esetben 1200-1300-as mintára számítunk.” A kérdőív öt csapatsportot –  kézilabdázó, futballozó, jégkorongozó, kosárlabdázó és vízilabdázó – űző gyerekek szüleihez szól. „Újonctól felnőtt korig nézzük a sportolókat, mert korosztályok szerint fogjuk a szülőket kategorizálni, tőlük, az említett öt sportág valamelyikében tevékenykedő gyerkőcök szüleitől várjuk, hogy kitöltsék a kérdőívet” – mondta Kovács Krisztina. A kérdőív linkje: https://goo.gl/forms/huCc2LMgQvdqktfA3