- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Csapatban nagyok!

L.S. – utanpotlassport.hu [1] Ugyan a nyári világ- és kontinensversenyeket követően rendre azt hallottuk, hogy maradt hiányérzet a szövetségi kapitányokban, ifjú öttusázóink megállták a helyüket a dinamikusan fejlődő utánpótlásmezőnyben. Ezt bizonyítja, hogy egyéni és csapatérmeket egyaránt gyűjtöttek a nyár kiemelt versenyein, sőt többen a felnőttmezőnyben is letették névjegyüket.

Gulyás Michelle (j) bronzéremmel zárt az ifjúsági olimpián Fotó: UIPM [2]

Gulyás Michelle (j) bronzéremmel zárt az ifjúsági olimpián  •  Fotó: UIPM

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a 2018-as esztendő legszebb emlékeit Gulyás Michelle teljesítményéhez köthetjük. A KSI 18 esztendős versenyzője már az év elején „berúgta az ajtót” a Budapesten rendezett nemzetközi felnőttversenyen, ahol másodikként zárt. Ifjú kora ellenére a mexikóvárosi felnőtt-világbajnokságon is szerephez jutott, sőt a Bruckmann Gergővel alkotott duó ezüstöt nyert a mix váltóban. Természetesen korosztályában is megméretett, első éves juniorként csapatérmekkel gazdagodott a nyári világversenyeken.

A szezon fő versenye mégis az ifjúsági olimpia volt, legalábbis annak a két versenyzőnknek, amely elnyerte az indulási jogot. Gulyás szereplése nem volt kérdés, miután már tavaly kvótát szerzett, mellette Szloboda József a fehérvári vb-ötödik Tamás Józsefnek szavazott bizalmat. Az Alba öttusázója azonban a felkészülés véghajrájában megsérült, így a Buenos Aires-i repjegy végül Bőhm Csabánál landolt. Bár az UTE versenyzője nagyon fogadkozott, végül nem maradt ideje és energiája a tökéletes formaidőzítésre, huszadik lett. A leányversenyben viszont éremnek örülhettünk, ugyanis az egész évben pazar formát mutató Gulyás Michelle bronzzal koronázta meg 2018-as teljesítményét.

Kifutották magukat férfi juniorversenyzőink Kladnóban - világbajnoki arany lett a jutalmuk Fotó: UIPM [3]

Kifutották magukat férfi juniorversenyzőink Kladnóban – világbajnoki arany lett a jutalmuk  •  Fotó: UIPM

A szokásos nyári versenydömping egyetlen egyéniben szerzett diadalát Koleszár Mihály szolgáltatta, aki Drzonkówban, az U17-es Eb-n állhatott a dobogó legfelső fokára. Nem mellékesen Szakály Bencével és Gáll Andrással kiegészülve a csapataranyat is hazahozták Lengyelországból. A leányok között Basa Lili ezüstérmet nyert, de csapatban itt is a mienk lett az arany, ugyanis Deák Melinda és Marschall Réka is remekül teljesített.

A junior Európa-bajnokságon sem maradtunk érem nélkül, a férfiak között Kardos Bence, míg a nőknél Guzi Blanka szerzett ezüstérmet. Ismét egységben volt az erő: Guzi Kalincsák Eszterés Gulyás Michelle társaként arany, Kardos pedig Burcsik Barnabással és Szép Balázzsal kiegészülve ezüstérmet szerzett a csapatversenyben. Ugyanezen korosztály augusztusban, a csehországi Kladnóban is megméretett, a roppant nívós világbajnoki mezőnyben már elmaradt az egyéni dobogó. De talán már le sem kell írnunk: a csapatok ezúttal is remekeltek. Bernáth Bálint, Kardos Bence és Szabó Illés meg sem állt a dobogó legfelső fokáig, míg a Eb-győztes váltóból Kalincsák esett ki és Barta Luca csatlakozott be a bronzéremért.

Ezen sikerek, a világversenyeken nyújtott  kiegyensúlyozott teljesítmények pedig jelzik: a magyar öttusasport továbbra is igen erősen kapaszkodik a világ élmezőnyére.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [4]  a sportági aloldalunkon.