- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Nagyszerű debütálás

UP-info Kolozsvárott, a Balkán-kupa elnevezésű nemzetközi fiútornán szerepelt az U16-os magyar válogatott. Az alakulat egyik legnagyobb meglepetése Vámos Ádám (Zsíros Akadémia Kőbánya) teljesítménye volt, aki azon kívül, hogy Bulgária ellen a legjobb mutatókat gyűjtötte be, alapembere lett a csapatnak.

Nem egy NB I-es klub utánpótlásbázisából, vagy egy neves fővárosi klub akadémiájából érkezett, hanem egy országosan – egyelőre – kevésbé (el)ismert akadémiában pallérozódik, amely nemrég kapta meg a nemzeti akkreditációt. Vámos Ádám teljesítményéből is látható, hogy ahol minőségi munka folyik, onnan kiemelkedhetnek szép reményekre jogosító játékosok.

– Ádám, hogy érezted magad, milyen volt a csapat, mennyire sikerült a beilleszkedés?

Jól sikerült az első válogatottbeli szereplése Vámos Ádámnak Forrás: Zsíros Akadémia Kőbánya [1]

Jól sikerült az első válogatottbeli szereplése Vámos Ádámnak  •  Forrás: Zsíros Akadémia Kőbánya

– Az első meccs előtt, illetve közben érthetően idegeskedtem picit és izgultam, mert nem igazán tudtam mi vár rám… Milyen a sebesség, milyen kemények az ellenfelek. Szerencsére a csapattársaim nagyon megértőek voltak és biztattak. Az első mérkőzést követően már sokkal magabiztosabbnak éreztem magam és úgy gondolom, hogy a csapat is elégedett volt velem. Emiatt is érzem úgy, hogy egészen könnyen sikerült a beilleszkedés.

– Váradi Attila, a csapat edzője milyen elvárásokat támasztott, illetve személy szerint tőled mit várt el?

– Attila bácsi a torna előtt azt emelte ki, hogy  szeretné, ha a lepattanók biztosításában játszanék fontos szerepet. A torna után úgy gondolom, hogy ez annyira nem sikerült, de persze a következő megméretéseken jobban fogok rá figyelni. A viadal után azt mondta, hogy a jövőben a hármas és négyeses poszton is számít rám, és ott szeretne majd használni. Ehhez még sokat kell fejleszteni a technikámon.

– A bolgárok ellen az U16-os válogatott legjobbja voltál és a többi mérkőzésen is úgy látszott, hogy alapemberként számítanak rád. Érezted a bizalmat? Milyennek érezted a mezőnyt?

– A bizalmat  mind az edzőktől, mind a játékostársaimtól éreztem. Ez igen jól esett, hiszen első meccseimet játszottam a válogatott tagjaként. Mindent meg fogok tenni azért, hogy továbbra is számítsanak rám. Sok munkát kell még ezért elvégezni, de klubedzőmet, Varga Pista bácsit ismerve ebből nem lesz hiány.

– Miben volt jobb a többi nemzeti válogatott, illetve volt-e valami, amiben mi voltunk a jobbak?

– Az ellenfeleink sokkal agresszívebbek játszottak, fejben jóval összeszedettebbeknek éreztem őket. Viszont támadásban, mivel sokat gyakoroltuk a felállt védelem elleni játékot, ott a mozgásokban magabiztosnak éreztem magunkat, már csak a precizitáson kell javítani.

– Szerinted mennyit adott hozzá a fejlődésedhez az EYBL-tornákon való  nemzetközi szereplés és az mennyiben más, mint a hazai korosztályos bajnokság?

– A nemzetközi tornákon megtapasztalhatjuk más országok játékstílusait. Adódik, hogy a nálunk megszokotnál teljesen más feladatokra kell megoldást keresni, védekezésben és támadásban egyaránt. Az idei lengyelországi EYBL-torna számomra nagyon hasznos volt, megismerhettem néhány rejtett „képességem”, ezáltal magamat is.

– Mik a további terveid? Mit vársz a válogatott és klubcsapatod szereplésével kapcsolatban?

– A válogatottban remélem, hogy a továbbiakban még jobban összeszokunk, pontosítunk a játékunkon és a koncentrációt fokozzuk. Klubcsapatomban számítok mindenkire, hogy a maximumot nyújtsa, és minél jobb eredményt érjünk el. Az országos döntőbe jutást tartom a minimális célnak.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.