UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-12-22 13:02

U20-as rekordhalmozó

Júliusban az időjárás finoman fogalmazva sem fogadta kegyeibe a női távolugrás finalistáit Tamperében, Farkas Petrát azonban ez nem zavarta, és koncentrált, jó versenyzéssel az 5. helyen végzett az U20-as világbajnokság döntőjében. A Dunakeszi VSE tehetsége fedett pályán megjavította a korosztályos országos csúcsot, stabilan versenyzett egész évben, eredményeit elismerve novemberben 2018 legjobb női junior atlétájának választotta a szövetség.

UP-info - utanpotlassport.hu Farkas Petra 2017-ben egy sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a fedett szezont, idén azonban semmi sem hátráltatta – rekordot is javított. Edzőjével, Szenczi Lászlóval nagyon tudatosan és körültekintően készültek az idényre.

Farkas Petra lett az év U20-as atlétája Forrás: atletika.hu
Farkas Petra lett az év U20-as atlétája Forrás: atletika.hu
„Fontos volt, hogy minden edzésem után elvégezzem azt a gyógytorna feladatsort, amit Szabó Krisztina állított nekem össze. Az alapozást céltudatosan kezdtem el, az edzőm aprólékosan építette fel az edzéstervem, és nagyon örültem, hogy minden eltervezett munkát el tudtunk végezni – hiánytalanul, teljesértékűen. A fedett szezonnak azzal a céllal vágtunk neki, hogy mindenképp jó lenne a 2017-ben elért szabadtéri magyar bajnokságon ugrott egyéni csúcsomhoz közel teljesíteni” – idézte fel az atletika.hu-n a szezonkezdetet Petra. A sportoló versenyről versenyre javuló formát mutatott, végül 641 centiméterrel megugrotta az új fedett pályás rekordját. Ezzel pedig a korosztályos csúcsot is átvette. „Megdöntöttem Ináncsi Rita 1990-ben felállított U20-as fedett pályás magyar csúcsát. Óriási pluszt adott ez a siker, szabadtéren is szerettem volna javítani a legjobbamon. A nyári idény fő versenye a tamperei U20-as vébé volt. Jól sikerült a felkészülésem, igaz, a technikai edzéseket mindig máshol kellett megvalósítani. Elégedettek voltunk az elvégzett edzésmunkával, mégis akadtak olyan apró hibáim, ami miatt nem tudtam annyira jó eredményeket elérni, mint terveztem.” Tamperében selejtezőcsoportja 3. helyén végezve várta a vb-döntőt, ahol aztán szakadó eső fogadta a finalistákat. A 18 esztendős sportoló viszont így is szívesen gondol vissza a versenyre. „Nagyon erős mezőny gyűlt össze, sokan voltunk centimétereken belül. Az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek, de a rendezők igyekeztek mindent elkövetni, hogy a heves esőzés ne tegye tönkre a döntőnket. Elégedett vagyok az 5. hellyel, bár bevallom, titkon reménykedtem abban, hogy éremmel térhetek majd haza. Ehhez sajnos az eredményem kevésnek bizonyult, de ha azt nézem, milyen időjárási körülmények között kellett bizonyítanom, úgy érzem, kihoztam magamból a legtöbbet, azt, amit ott, akkor tudtam.”
Farkas Petra edzőjével Szenczi Lászlóval a 2018-as atlétika-gálán Forrás: atletika.hu
Farkas Petra edzőjével Szenczi Lászlóval a 2018-as atlétika-gálán Forrás: atletika.hu
Lehetett volna tornász vagy úszó, mégis a „sportok királynője” rabolta el a szívét. Elmondása szerint nagyon hamar megszeretette az atlétikát, az viszont kezdetben nem volt egyértelmű, hogy a távolugrás lesz a versenyszáma. „Sok sportot kipróbáltam, például a tornát vagy úszást is, de egyik sem állt annyira közel hozzám. 2006-ban kezdtem el atletizálni, rögtön tudtam, ez lesz az én sportágam. Szerettem mindent kipróbálni, eleinte nem is tudtuk, mi az, amiben kiemelkedő eredményekre lehetek képes. Idővel aztán az edzőmmel, Szenczi Lászlóval rájöttünk, hogy a távolugrás lesz az erősségem, ami a legjobban fekszik nekem. 2012-ben fedett pályán 520 centimétert ugrottam – ekkor dőlt el a sorsom” S hogy ki a példaképe? „Ivana Spanovic szerb távolugrónő. Nagyon régóta figyelemmel követem, nagyszerű eredményeket ér el, elképesztő, mennyire koncentrált tud maradni minden versenyen. Kiváló versenyző alkat. Tőle próbálok tanulni, nagyon szeretnék egyszer én is a nyomdokaiba lépni.” A Dunakeszi versenyzőjére jövőre Svédországban U23-as Európa-bajnokság vár, ezt tartja a szezon legfontosabb megmérettetésének is. Emellett tervei szerint elindul a Glasgow-i fedett pályás felnőtt Európa-bajnokságon is. „Jövőre szeretnék még több tapasztalatot szerezni, kipróbálni magam rangos felnőtt versenyen is. Ehhez igyekszünk mindent körültekintően felépíteni az edzőmmel. Szeretném megjavítani az egyéni csúcsomat is, hétről hétre azért edzem, hogy fejlődhessek, és még előrébb lépjek.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.