UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-12-23 17:05

Iskolából iskoláztak

Akár az előző esztendőben, úgy a 2018-as felnőtt magyar bajnokságon is három még utánpótláskorú bajnokot avattak. Muhari Eszter és Nagy Dávid először, Pusztai Liza viszont címvédőként immáron másodszor lett az ország legjobbja.

K. T. I. – utanpotlassport.hu Talán túlzás azt állítani, hogy az iskolából beesve leiskolázták a mezőnyt, de tény, három, még javában a padokat koptató vívó is aranyérmet tudott nyerni a felnőtt magyar bajnokságon 2018-ban.

Pusztai Liza öröme, miután legyőzte Márton Annát Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza öröme, miután legyőzte Márton Annát Forrás: hunfencing.hu
„Az volt a kulcs, hogy végig koncentrált maradjak. Tudtam a döntő előtt, hogy ezen múlik minden, amelyikünk fejben jobban oda tudja tenni magát, az fog nyerni” – idézte fel a világranglista harmadik helyén álló Márton Anna elleni ob-döntőt a még mindig csak 17 éves Pusztai Liza, aki megvédte a címét. „Nagyon taktikus vívást hozott a döntő, mindketten jól ismerjük a másikat, ezért nagyon okosnak kellett lennem. Remélem, hogy a jövőben is sikerül majd hasonlóan vívnom. Nem mindig vagyok elégedett magammal, főleg a koncentrációmmal, de erre a győzelemre lehet építeni” – tette hozzá a BVSC klasszisa. Lizánál is fiatalabb a női párbajtőr friss magyar bajnoka, Muhari Eszter. Az 2018-as esztendőben már egy kadét országos bajnoki címet és korosztályos Európa-bajnokságot is nyert vívó mindkét sikernél többre tartja a felnőttmezőnyben elért győzelmét.
Muhari Eszter (j) a korábbi junior Európa-bajnok Kun Annát győzte le a döntőben Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter (j) a korábbi junior Európa-bajnok Kun Annát győzte le a döntőben Forrás: hunfencing.hu
„Ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere, nagyon büszke vagyok. A dobogón állva végiggondoltam fejben az asszóimat és azt éreztem, megérdemelten állhatok itt. Nagyon kemény nap volt, de az edzőim szerint – és belülről is végig ezt éreztem – az év legjobb vívásával rukkoltam elő a magyar bajnokságra. Nagyon jót tett az önbizalmamnak ez a győzelem, de igyekszem két lábbal a földön maradni, nem elszállni” – mondta az utanpotlassport.hu-nak a Honvéd 16 éves párbajtőrözője, aki reméli, a 2019 elejére kiírt junior magyar bajnokságon is képes lesz hasonló teljesítményt nyújtani. „Egyedül azt sajnálom, hogy a szombati csapatbajnokságon nem jutottunk döntőbe. De így sincs bennem rossz érzés az ob miatt. Talán jobb is, hogy az elvesztett elődöntő után egy felszabadult vívással a Vasas legyőzésével zártuk a napot, mintha esetleg kikapunk a döntőben.” Míg 2017-ben mindhárom utánpótláskorú győztes a női szakágakban került ki, addig ezúttal a férfi párbajtőrözőknél született meg a harmadik juniorsiker.
Nagy Dávid (j) hátrányból tudott fordítani Peterdi András ellen Forrás: hunfencing.hu
Nagy Dávid (j) hátrányból tudott fordítani Peterdi András ellen Forrás: hunfencing.hu
„A heraklioni világkupa-verseny megnyerése után az önbizalmammal nem volt gond, de azért nem úgy készültem, hogy most ha törik, ha szakad a magyar bajnokságot is meg akarom nyerni. Sőt, már azzal is nagyon elégedett lettem volna, ha egyáltalán a legjobb nyolcba bekerülök a tavalyi év után, amikor a legjobb harminckettőig sem jutottam el” – ezt már Nagy Dávid mesélte az ob után. „A döntő asszóban egy perc hosszabbítás után dőlt el az arany sorsa. Ilyenkor sokszor csak a szerencsén múlnak a dolgok, de azt érzem, hogy nem csak szerencsém volt. Egész nap kidolgozott, átgondolt akciókat tudtam csinálni, így fordítottam az elődöntőben és a döntőben is, és az utolsó találatom is ilyen volt. Ennek különösen örülök” – mondta a Vasas 19 esztendős párbajtőrözője, aki idén egyéniben világbajnoki bronzérmet, csapatban pedig világ- és Európa-bajnoki címet nyert a juniorok között. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.