UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-12-25 12:32

Élménybomba lesz a vébé!

Jövőre két rangos nemzetközi felnőtt asztalitenisz-eseménynek is otthont ad hazánk: a januári World Tour-sorozat budapesti állomásán kívül április 21. és 28. között az egyéni világbajnokságnak köszönhetően Budapestre látogat a pingpongvilág elitje. Fazekas Péter, a sportági szövetség fejlesztési igazgatója szerint a két verseny – s persze elsősorban a vb – kitűnő lehetőség arra, hogy a gyerekek körében népszerűsítsék a sportágat.

Márványkövi Ferenc – utanpotlassport.hu Izgalmas időszak elé néz a hazai asztaliteniszsport, hiszen 2019-ben két rangos felnőtt nemzetközi versenynek is otthont ad Magyarország. Januárjában a World Tour-sorozat érkezik a Budapestre, majd a tavasszal – 68 év után ismét – szintén a főváros, a Hungexpo ad otthont az egyéni világbajnokságnak. A remények szerint a jelenleg mind eredményességben, mind létszámban szerény mutatókat produkáló sportági utánpótlás a különleges eseményekből jócskán profitálhat. asztalitenisz1„Már komolyan készülünk a világbajnokságra, a rendezés a menetrend szerint halad – kezdte Fazekas Péter, a szövetség (MOATSZ) fejlesztési igazgatója, aki egyben a bajnoki címvédő Celldömölk együttesének játékosa is. – Abban bízunk, hogy nagyon sok gyerek látogat majd ki az eseményre. Felállítunk egy rajongói zónát, ahol a hazai klubok játékosaival személyesen találkozhatnak a fiatalok, és mindenki kipróbálhatja az adogatógépet is. Mindemellett az egyesületeknek ajándékbelépőket küldünk, amelyeket a legkisebbek között fognak szétosztani. A legnagyobb vonzerőt mégis az jelentheti, hogy a gyerekek a világ legjobbjait láthatják testközelből játszani. Igazi élménybomba lesz a világbajnokság!” Jóllehet egy-egy jelentős esemény általában jól szolgálja a sportágak népszerűsítését, hosszú távon már sokkal nehezebb fenntartani a hatást. Ez nagy kihívást jelent nemcsak a szövetség, hanem az egész szakma számára.

Fazekas Péter
Fazekas Péter
„Vélhetően mindenki sok-sok élménnyel távozik majd a helyszínről, de ahogy telnek a hetek-hónapok, úgy halványodnak majd a világbajnokság emlékei. Ha viszont szájról-szájra kezd terjedni, hogy milyen jó volt a verseny, akkor talán a szülők is elviszik gyermekeiket valamelyik a közeli szakosztályba pingpongozni. Nekünk a szövetségben pedig az a feladatunk, hogy promóciós eszközeinkkel minél tovább elnyújtsuk a vébé utáni érdeklődést. A hosszú távú hatás fenntartása azonban a klubok feladata is, hiszen a saját érdekük, hogy növekedjék a játékoslétszám.” A nagy versenyek megrendezésén túl a MOATSZ más eszközökkel is igyekszik elősegíteni és fenntartani az asztalitenisz-utánpótlás hosszú távú fejlődését. „ Az szövetség három, egymásra épülő lépcsőben segíti a fiatalok előmenetelét: a Reménységek Kupájával, valamint a műhelytámogatási program és a régiós edzésprogram által. A kezdeményezések lényege az, hogy a jelentősebb szövetségi támogatás elnyeréséhez komoly szinten játszó utánpótlás-versenyzőket kell felmutatniuk a kluboknak.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.