UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-12-25 10:27

Magasabb nívón

Tíz fordulón vannak túl az utánpótláskorú vízilabdázók a korosztályos bajnokságokban. Azon túl, hogy összegeztük a pontvadászatok állását, egy fiatal játékost és egy szakembert is megkérdeztünk a küzdelmek színvonaláról.

Sztrik Martin utanpotlassport.hu Tíz forduló zajlott le az ősszel a fiú utánpótlás vízilabda-bajnokságokban, és a mérkőzéseken rendre színvonalas csatákat láthattak a sportág kedvelői. A három pontvadászatban ‒ ifjúsági, serdülő és gyermek ‒ csak két csapat tudta idáig megőrizni veretlenségét: a serdülők között remeklő FTC-Telekom, illetve a legfiatalabbak mezőnyében címvédő KSI SE.  De vegyük sorra, hogyan is teljesítettek az előző évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó együttesek.

A KSI SE gyermekcsapatának vezetőedzője, az olimpiai bajnok Székely Bulcsú szerint rengeteg kiemelkedő tehetség van a korosztályban Fotó: Sztrik Martin
A KSI SE gyermekcsapatának vezetőedzője, az olimpiai bajnok Székely Bulcsú szerint rengeteg kiemelkedő tehetség van a korosztályban Fotó: Sztrik Martin
Az ifjúsági korosztály 2017–2018-as idényében rendkívül kiélezett harcban dőlt el a bajnoki cím sorsa, amelyet a BVSC-Zugló pólósai zsebeltek be a KSI SE ellen. A zuglóiak tizenöt év után arattak ismét sikert a legidősebbek mezőnyében. Az erőviszonyok most sem változtak: a vasutasok mellett az UVSE játékosai és a sportiskolások a legnagyobb esélyesek a végső győzelemre. A magas színvonalról a margitszigeti lilák korosztályos válogatott vízilabdázója, Baksa Benedek is említést tesz. „Mivel egyre több fiatal szerepet kap az ob I-ben, ezáltal a mérkőzések nívója is magasabb, különösképpen igaz ez a bajnokság élmezőnyébe tartozó gárdákra. A minőséget az is tükrözi, hogy míg a BVSC megverte a KSI-t, mi pedig egy héttel később kikaptunk a sportiskolásoktól, utána sikerült legyőznünk a címvédőt egy olyan találkozón, amelyen gyakorlatilag minden összejött nekünk.” A serdülők viadalában azonban ‒ némi meglepetésre ‒ a lilák csak a hatodik helyen állnak, holott ők a bajnoki címvédők. Ezt a mezőnyt ‒ a Szolnoki Dózsát és a KSI SE-t megelőzve ‒ a ferencvárosiak uralják makulátlan mutatóval, ahogyan a sportiskolások teszik ugyanezt a gyermekkorosztályban. Székely Bulcsú legénysége egymás után negyedszer végezhet a tabella élén. Az olimpiai bajnok vezetőedző ugyanakkor nem a győzelmet, hanem a játékosok nevelését tartja a legfontosabbnak. „Nekünk, utánpótlás-nevelő edzőknek a legfontosabb feladatunk, hogy minőségi játékosokat neveljünk, akik megállják később a helyüket a hazai topbajnokságban és a nemzetközi porondon egyaránt. Ehhez egyébként rendkívül jó alapot kapunk, hiszen ha akár csak a kétezer-kettes, kétezer-hármas és kétezer-négyes korosztályról beszélek, akkor kijelenthetem: nagyon jó garnitúra mindegyik. Az utóbbi ugye jelenleg a gyermekbajnokság, amelyben különösen nagy számban vannak kiemelkedő tehetségek, ezáltal a színvonal is rendkívül magas. Túl vagyunk már három rangadón, és ugyan mindegyikből jól jöttünk ki, de egyáltalán nincs nagy különbség az élcsapatok között, bárki elkaphat bárkit. Ez pedig a versenyszellem miatt hasznos a gyerekeknek” ‒ mondja a vezetőedző.

A FIÚ UTÁNPÓTLÁS-BAJNOKSÁGOK ÁLLÁSAI Ifjúsági bajnokság: 1. UVSE 27 pont, 2. BVSC-Zugló 27, 3. KSI SE 24, 4. DVSE 21, 5. FTC-Telekom 21, 6. BHSE 18, 7. Vasas SC 12, 8. Legrand Szentes 12, 9. Szolnoki Dózsa 12, 10. PannErgy-MVLC-Miskolc 9, 11. ZF-Eger 9, 12. AVUS 9, 13. Szegedi VPS 6, 14. PSN Zrt. 0. Serdülőbajnokság: 1. FTC-Telekom 30 pont, 2. KSI SE 27, 3. Szolnoki Dózsa 24, 4. PSN Zrt. 21, 5. Legrand Szentes 21, 6. UVSE 21, 7. BVSC-Zugló 15, 8. DVSE 12, 9. Szegedi VPS 9, 10. BHSE 9, 11. PannErgy-MVLC-Miskolc 6, 12. Vasas SC 6, 13. AVUS 6, 14. ZF-Eger 3. Gyermekbajnokság: 1. KSI SE 30 pont, 2. FTC-Telekom 27, 3. BVSC-Zugló 24, 4. UVSE 24, 5. PSN Zrt. 21, 6. Szolnoki Dózsa 18, 7. ZF-Eger 15, 8. BHSE 12, 9. PannErgy-MVLC-Miskolc 12, 10. Szegedi VPS 9, 11. DVSE 6, 12. Vasas SC 6, 13. Legrand Szentes 3, 14. AVUS 3.