UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-12-26 17:06

Fél lábbal már a felnőttek között

A vízilabdázók élvonalának egyik legkellemesebb meglepetése eddig a javarészt utánpótláskorúakból álló UVSE együttese. A margitszigeti gárda jelenleg a B-csoport hatodik helyén tanyázik két győzelemmel és hat vereséggel. Legyőzte már a Kaposvári VK-t és a Tatabányát is, ami nem kis eredmény a fiataloktól. A gárda húzóembere pedig a korosztályos válogatott Baksa Benedek, aki honlapunknak adott interjút az ünnepek alatt.

M. Sz. utanpotlassport.hu Nagyszerűen teljesít a férfi OB I mostani kiírásában az UVSE mindössze 18 esztendős játékosa, Baksa Benedek. A lilák korosztályos válogatott vízilabdázója a gárda húzóembere, aki nyolc forduló alatt tizennégy gólt szórt az ellenfelek kapujába, és lövései majdnem ötven százalékos arányban találnak utat a hálóba. ‒ Noha ez már a harmadik évadod az OB I-ben, de ahogy a statisztikáid is tükrözik: a mostani a legjobb. Mennyire nehéz felvenni a kesztyűt tizennyolc évesen a felnőtt, rutinosabb vízilabdázókkal szemben?

Az ifjúsági válogatottat a bronzéremig vezette a nyári világbajnokságon a 18 éves Baksa Benedek Forrás: MVLSZ
Az ifjúsági válogatottat a bronzéremig vezette a nyári világbajnokságon a 18 éves Baksa Benedek Forrás: MVLSZ
‒ Nem egyszerű, mert mind fizikálisan, mind mentálisan sokkal felkészültebbek, és ahogyan te is mondtad, jóval tapasztaltabbak. Az utánpótlás-bajnokságokkal ellentétben itt már nem lehet mindent gyorsasággal, erőből megoldani, más képességeket kell előhúzni a kalapból. Nekem ez már ‒ úgy érzem ‒ jóval könnyebben megy, mint sok korombeli srácnak, mert az elmúlt években már beleszoktam a közegbe. ‒ Az idén a tiétek az egyik legfiatalabb csapat, amelyben javarészt csak utánpótláskorú játékosok szerepelnek. Mi volt a célkitűzés a szezon elején? Ha volt… ‒ Szerintem kimondva és kimondatlanul is az a cél, hogy ne essünk ki. Ezen kívül persze mindenkinek vannak saját elvárásai. A legfontosabb, hogy kihozzuk magukból a maximumot, és a lehető legtöbbször győzzünk. ‒ Milyen a közös munka Benedek Tiborral? Azt hiszem, őt senkinek nem kell bemutatni… ‒ Nagyon örült mindenki, amikor megtudtuk, hogy ő lesz az edzőnk. Kedvelem a személyiségét, és edzések is teljesen mások vele. Rengeteg hajnali tréningünk van, amihez sokszor nincs kedve az embernek, és ilyenkor sok múlik azon, milyen típusú mester áll a parton. Vele abszolút élvezetes mindegyik, és várom minden reggel. Úgy érzem, kevés olyan ember van most a sportágban, akitől még nála is többet tanulhatnánk. ‒ Mozgalmas számodra a sportélet, hiszen a felnőttbajnokság mellett az ifjúságiak között is szerepelsz még. De nehéz időszak vár rád az élet más területén is, ugyanis érettségizni fogsz. Hogy bírod a sorozatterhelést?
Baksa Benedek Forrás: MVLSZ
Baksa Benedek Forrás: MVLSZ
‒ Nem könnyű. Eddig nem is nagyon volt pihenőidőm, csak most egy kevés, decemberben. De egyáltalán nem zavar, mert szeretem csinálni, és büszkeséggel tölt el, hogy több fronton is számítanak rám, ami egyébként nagyban segíti a fejlődésemet. Külön öröm a számomra, hogy eddig mindenhol jól teljesítünk, valamint úgy érzem, pályafutásom alatt az elmúlt fél év során fejlődtem a legtöbbet. ‒ Hol látod magad most a pólóvilágban? ‒ Igazából az idény végén fogok teljes mértékben kikerülni a nagyok közé, ekkor érnek véget az utánpótláséveim. Nagy vízválasztó lesz a következő pár esztendő, hiszen már felnőttként leszek elkönyvelve. ‒ Gondolkodtál már azon, hol folytasd az utad? Melyik klub lenne a legjobb a számodra, hogy nemzetközi szinten is bizonyíthass? ‒ Nyilván nagy céljaim vannak, és minél messzebb el szeretnék jutni. Tizenkét éve itt vagyok a nevelőegyesületemben, és nagyon szeretem ezt a klubot, de lehet, hogy a karrierem érdekében előbb-utóbb váltanom kell, ami biztosan nehéz lesz. Már csak azért is, mert most azokkal a srácokkal szerepelek a felnőttcsapatban, akikkel gyakorlatilag felnőttem. További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.