UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-12-27 17:36

Csillogó nyári emlékek

A nyáron mindhárom leány kézilabda-válogatott a döntőig menetelt a maga korosztályos világversenyén. A juniorok világbajnokságot, a serdülők nyílt Eb-t nyertek, míg az ifjúságiak vb-ezüstéremmel lettek gazdagabbak. Év végi összefoglalónkban visszatekintünk az arany pillanatokra.

B. V. – utanpotlassport.huNagy reményekkel vágtak neki a nyári világversenydömpingnek a korosztályos leány kézilabda-válogatottak. Nem alaptalanul, hiszen élesben még túl is szárnyalták az előzetes várakozásokat. A junior-, az ifjúsági és a serdülőválogatott is bizonyította: a világ közvetlen élvonalába tartozik.

A juniorválogatott Debrecenben ért a világ tetejére a nyáron Forrás: MKSZ
A juniorválogatott Debrecenben ért a világ tetejére a nyáron Forrás: MKSZ
Az U20-asok hazai környezetben arattak felejthetetlen sikert. Az utolsó utánpótlás-eseményükön Debrecenben megtöltötték az ország egyik legnagyobb arénáját, a Főnix Csarnokot, és hatezer néző előtt az egész világot megverték. Pedig nem volt egyszerű az alakulat felkészülése. Márciusban egészségügyi okok miatt leköszönt posztjáról az együttest három évig irányító Hajdu János, utódjának,  Golovin Vlagyimirnak nem volt sok ideje a csapattal dolgozni, míg a játékosok nagy része roppant fárasztó NB I-es szezonon volt túl. A csoportmérkőzéseken még döcögött a gépezet, de idővel jobbá és jobbá váltak Háfra Noémiék. Az utolsó három meccsükön a románokat, a dél-koreaiakat és a norvégokat múlták felül. Így korosztályos búcsúfellépésükön csúcsra értek, és világbajnokok lettek. Szintén július elején mérették meg magukat a nemzetközi porondon a serdülők is, ifj. Kiss Szilárd csapata a göteborgi nyílt Európa-bajnokságon nőtt a kontinens hasonló korú együttesei fölé. A magyar csapat a hollandokat, a spanyolokat és a románokat is simán elintézte Svédországban, míg a francia alakulatot óriási mérkőzésen, hosszabbításba torkolló fináléban gyűrte le, és a nagyokhoz hasonlóan százszázalékos mérleggel diadalmaskodott. Sőt kis híján összejött a mesterhármas is. Az ifjúságiak a lengyelországi világbajnokságon meneteltek nagyon meggyőzően. A csoportkört ők is hibátlanul oldották meg, majd osztrákokon, a spanyolokon és a dél-koreaiakon vezetett az út a fináléig. A sorozatban huszonhatodik győzelem viszont nem sikerült. A szintén kiváló erőkből álló orosz válogatott jobb napot fogott ki, így maradt az ezüstérem Bohus Bea együttesének. A csapat teljesítménye így is a másik két aranyhoz hasonló értékű bravúr. Na meg valószínűleg nincs olyan ember, aki ne írta volna alá az év elején, a leányválogatottak arany, arany, ezüst mérlegét.

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.