UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-12-29 10:55

Fókuszban 2023

Az atlétikai szövetség utánpótlásért felelős szakreferense, Lengyák György úgy véli, a 2023-ban Budapesten rendezendő felnőtt-világbajnokság hatalmas hajtóerőt jelenthet a fiataloknak az elkövetkező években.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu A sportági utánpótlás számára 2019 is felettébb tartalmas évnek ígérkezik, hiszen az U23-as és a juniorkorosztály is Európa-bajnokságon méreti meg magát, míg Bakuban Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivált rendeznek. Lengyák György, a szövetség utánpótlásért felelős szakreferense elmondta, az EYOF-on a 2017-es, győri sikerek ugyan aligha ismételhetők meg, de annyi biztos, hogy tizenhat magyar fiatal lehet majd ott Azerbajdzsánban, és az érintett 2002-es korosztály is meglehetősen erős.

A magyar atlétikai stadion látványterve - forrás atletika.hu
A magyar atlétikai stadion látványterve - forrás atletika.hu
A szakember szerint az úgynevezett „Gyógytornász program” mellett egy másik kezdeményezés, a „Tehetségből felnőttet” elnevezésű projekt sikeressége is beigazolódni látszik. „Még Spiriev Attila, a korábbi sportigazgató indította el ez utóbbi programot, amelynek célja, hogy a fiatalokat minél tovább, szakági csoportokban segíthessük pályafutásuk során. Az összetartásokon, az edzőtáborokban több korosztály képviselői készülnek közösen, és a fiatalok együtt edzhetnek akár példaképeikkel is, mondjuk a gátfutó Baji Balázzsal, vagy a súlylökő Márton Anitával.” Ez a program is megfelelő alapul szolgálhat a következő évek sikereihez, például a 2023-ban Budapesten rendezendő felnőtt-világbajnokságnak, amelyre Lengyák reményei szerint már több jelenlegi tizenéves is „odaérhet”.
Lengyák György Forrás: MASZ
Lengyák György Forrás: MASZ
„A vébé plusz hajtóerő az utánpótlásképzésnek és maguknak a fiataloknak is, akikre ösztönzőleg hathat, hogy hazai környezetben mutathatják meg magukat” – jegyezte meg a szakreferens, és így folytatta: „Az utánpótlásra a továbbiakban is nagyon figyelünk, s a folyamatosan javuló feltételek mellett sikeres felnőtteket szeretnénk nevelni belőlük. Az öt év múlva esedékes hazai vébé fényében már most ügyelünk arra, hogy ne terheljük túl a fiatalokat, és mindenki személyre szabott edzésmunkát végezhessen. A felől pedig kétségünk sincs, hogy a magyar atlétikának hatalmas lökést ad majd a világbajnokság a következő évekre.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.