UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-12-29 12:40

Így állnak a csapatok

Sokakat meglepve a kadét fiú kosárlabdázók bajnokságában a címvédő Alba Fehérvár csak a Keleti-csoport hetedik helyén tanyázik két győzelemmel és tíz vereséggel, ám a juniorok között a mostani évadban is kimagaslik a mezőnyből. Az ünnepek miatti pihenőidőben összegeztük a fiú utánpótlás-bajnokságok állását, és megvizsgáltuk a kirajzolódó erőviszonyokat is.

M. Sz.  utanpotlassport.hu A fiú serdülő kosárlabdázók bajnokságában még a területi alapszakasz zajlik, s csak ezután következnek az országos főtábla küzdelmei, ám a kadétok és juniorok mezőnyében már kezdenek körvonalazódni az erőviszonyok. Ha junior- és kadétbajnokság, akkor az Alba Fehérvár ugrik be mindenkinek elsőre, hiszen a székesfehérváriak címvédőként vágtak neki az évadnak mindkét fronton. Az idősebbek között a debrecenieket, a fiatalabbak között pedig a Vasas Akadémia játékosait múlták felül az előző fináléban.

A kadéttal ellentétben a juniorok mezőnyében még mindig az Alba a legnagyobb esélyes a végső győzelemre Forrás: MKOSZ
A kadéttal ellentétben a juniorok mezőnyében még mindig az Alba a legnagyobb esélyes a végső győzelemre Forrás: MKOSZ
Nos, a juniormezőnyben még mindig az Alba uralkodik, legalábbis a Nyugati csoportban ‒ hozzá kell tennünk, a Vasasnak ugyanolyan mutatója van ‒, ám nem ők rendelkeznek a legtöbb ponttal, ugyanis a keleti nyolcasban a Szolnoki Sportcentrum tizennégy győzelem mellett nulla vereséggel áll. Ez azért is érdekes, mert a szolnokiak az előző idényben be sem jutottak az országos nyolcas döntőbe. Negatív példaként a nyíregyháziakat lehet kiemelni, akik a tavaszi bronzérem után az új szezont tizennégy zakóval indították, így alighanem lemondhatnak a rájátszásról. Az eddig látottak alapján úgy fest: az aranyért a mostani pontvadászatban az Alba, a Vasas, a Pécs, a Szolnok, a Debrecen és a Budapesti Honvéd fog nagy csatát vívni, de persze messze még a vége.

A FIÚ JUNIORBAJNOKSÁG ÁLLÁSA Nyugati csoport: 1. Alba Fehérvár 26 pont, 2. Vasas Akadémia 26, 3. Kosárlabda Akadémia Pécs 24, 4. AKMÉ Körmendi Törpördögök 22, 5. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 20, 6. Soproni Sportiskola KA 19, 7. Zalakerámia ZTE KK 16, 8. Soproni Tigrisek 15. Keleti csoport: 1. Szolnoki Sportcentrum 28 pont, 2. Budapesti Honvéd 25, 3. Debreceni KA 22, 4. MAFC 21, 5. SZEDEÁK 20, 6. MEAFC 19, 7. Újpest-MT 19, 8. Nyíregyházi Sportcentrum 14.

A kadétok között valamelyest felborultak az erőviszonyok az előző évadhoz képest. Akkor ugyanis ‒ csakúgy, mint a juniormezőnyben ‒ az Alba kimagaslott a mezőnyből, most viszont csak a Keleti csoport hetedik helyén tanyázik két győzelemmel és tíz vereséggel. Ennél is meglepőbb, hogy a tavasszal bronzmérkőzést játszó Budapesti Honvéd be sem jutott az alapszakaszba. Nem lehet panasz azonban az ezüstérmes Vasasra és a bronzmedált bezsebelő Szombathelyre. Előbbi Keleten vezeti a tabellát, míg utóbbi a nyugati nyolcas második pozícióját foglalja el. Ha a lehetséges érmesek kilétét találgatjuk, akkor nem olyan egyértelmű a felsorolás. Nagy esélye van erre a Vasasnak, a Debrecennek, a MAFC-nak, a Szolnoknak, a Sopronnak és a Szombathelynek, ám a rosszul kezdő Albát sem szabad leírni, hiszen bármikor beindulhat a szekerük.

A FIÚ KADÉTBAJNOKSÁG ÁLLÁSA Nyugati csoport: 1. Soproni Sportiskola 19 pont, 2. Szombathelyi SI KA 21, 3. AKMÉ Körmendi Törpördögök 19, 4. Zalakerámia ZTE KK 16, 5. Kaposvári KK 18, 6. Kosárlabda Akadémia Pécs 14, 7. PVSK Nemzeti Akadémia 15, 8. GYKSE Szekszárd 13. Keleti csoport: 1. Vasas Akadémia 21 pont, 2. MAFC20, 3. Debreceni KA 21, 4. Szolnoki Sportcentrum 19, 5. Zsíros Akadémia Kőbánya 17, 6. Kecskeméti KA 16, 7. Alba Fehérvár 14, 8. Vásárhelyi Kosársuli 13.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.