UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-12-30 17:26

Kivívták az elismerést

A junior- és kadét Európa-bajnokságot tizenkettő, a két korosztály világbajnokságát hét éremmel zárta a küldöttség. Utóbbin ráadásul négy ifjúsági olimpiai kvótát is szereztek a fiatalok, így biztosítva a Buenos Aires-i részvételt. Dél-Amerikában pedig újabb aranypillanatok születtek.

Muhari Eszter és Dékány Kinga a kadét Eb-döntőben Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter és Dékány Kinga a kadét Eb-döntőben Forrás: hunfencing.hu
Munkatársainktól – utanpotlassport.hu Az éremesőt a Budapesti Honvéd 15 éves kadétkorú párbajtőrözője, Muhari Eszter nyitotta Szocsiban, a korosztályos Európa-bajnokságon. A tavalyi ezüstérmes a finálét a békéscsabai Dékány Kinga ellen vívhatta, így aztán rögvest két magyar állhatott a dobogóra. Eszter és Kinga mellett a csapat (Muhari, Dékány, Büki Lili, Kolczonay Borbála) is parádézott. A döntőig simán menetelt az együttes, majd ott nagy csatában legyőzte az oroszokat. Szintén aranyérmet nyert a kadét fiú kardcsapat, amely Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás összeállításban győzött, amellett Kaiser egyéniben is bronzérmet szerzett. A kardvívó Pusztai Liza ezúttal is főszereplője volt a kontinensbajnokságnak, még akkor is, ha 2018-ban aranyérem nem jutott a számára: összesen négyszer állt dobogóra. Két-két második és harmadik hely volt a termés. A legkellemesebb csalódást talán a junior párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté és Nagy Dávid) szerezte, amely a világkupa-szezonban elért rengeteg ezüstérem után ezúttal csúcsra ért: a nagy rivális olaszokat legyőzve a kontinens legjobbja lett. Négy arany, négy ezüst és négy bronz lett a teljes szocsi kollekció.
Másodszor is aranycsapat! Balról: Debnár Gergely, Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor Forrás: FIE
Másodszor is aranycsapat! Balról: Debnár Gergely, Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor Forrás: FIE
Ha mennyiségre nem is, minőségre felvette a versenyt a veronai világbajnokság az Eb-vel. Olaszországban hét (pontosabban a csapatsiker miatt tíz darab) érem került magyar nyakba. Az Eb-aranyérmes junior fiú párbajtőrcsapat Olaszországban megismételte egy hónappal korábbi bravúrját, ezúttal a döntőben a franciákat legyőzve lett első. Koch Máté a csapatbajnoki cím mellé egyéniben nyert egy bronzérmet. A leány párbajtőrözők sem akartak nagyon elmaradni: Borsody Emma és Nagy Kinga egyaránt harmadik lett a juniorok között.
Pusztai Liza újfent a levegőben Forrás: MOB
Pusztai Liza újfent a levegőben Forrás: MOB
A kisebb betegséggel küzdő Pusztai Liza is hozta magát: a juniorok között harmadik lett, majd egy nappal később az egyel fiatalabb korosztályban visszavágott legyőzőjének, a mexikói Natali Botellónak és megszerezte második kadétvilágbajnoki címét. Rabb Krisztián is megvillantotta oroszlánkörmeit magabiztos vívással a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kadétkardozók között. Ezzel nem mellékesen ifjúsági olimpiai kvótát szerzett. Az októberi, Buenos Aires-i versenyen összesen négy magyar vívó Pusztai és Rabb mellett a tőröző Zsoldosi Karolina és a párbajtőröző Dékány Kinga vehetett részt. A vívószövetség legalább egy egyéni érmet remélt, s abból sem csinált titkot az MVSZ, hogy erre a BVSC-s Pusztai Lizát tartja a legesélyesebbnek. Az egy éremből aztán kettő lett, ráadásul mindkettő arany. Rabb álomszerűen kezdett és már az első nap végére megszerezte a hőn áhított dobogós helyezést. Mindezt úgy, hogy a Vasas kardvívója a győzelemig vezető úton 15:8-ra kiütötte a kadétvilágbajnok Andrei Pastint is. Két nappal később Pusztai volt a soros. A kadét- és junior világbajnok, 2017-ben felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes kardvívó ezúttal nem kegyelmezett legnagyobb riválisának, a mexikói Natalia Botellónak és 15:9-re legyőzte őt az ifjúsági olimpiai döntőben. Utóbbi verseny ugyan a 2017–2018-as szezonhoz tartozott, időpontját tekintve már belecsúszott a 2018–2019-es évad rajtjába.
Rabb Krisztián az ifjúsági olimpiai dobogó tetején Forrás: FIE
Rabb Krisztián az ifjúsági olimpiai dobogó tetején Forrás: FIE
Ami az új idényből eltelt időszakot illeti: nehéz lenne olyan hétvégét felidézni, amikor legalább egy korosztályos magyar siker nem született valamely európai körverseny-, vagy világkupa-helyszínen, mindez pedig a 2019-es junior- és kadét Európa-, illetve világbajnokságokra nézve is bizakodásra ad okot.

KADÉT- ÉS JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG MAGYAR ÉRMESEI Kadét leány párbajtőr: 1. Muhari Eszter, 2. Dékány Kinga Kadét fiú kard: 3. Kaiser Balázs Kadét leány kard: 3. Pusztai Liza Kadét fiú kardcsapat: 1. Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás Kadét leány párbajtőrcsapat: 1. Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter Kadét leány kardcsapat: 2. Battai Sugár Katinka, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca Junior fiú párbajtőr: 2. Nagy Dávid Junior leány kard: 2. Pusztai Liza Junior leány tőrcsapat: 3. Hajas Nóra, Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra Junior fiú párbajtőrcsapat: 1. Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid Junior leány kardcsapat: 3. Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Nagy Valentina, Pusztai Liza

A KADÉT- ÉS JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁG MAGYAR ÉRMESEI Junior fiú párbajtőr: 3. Koch Máté Junior leány párbajtőr: 3. Borsody Emma, Nagy Kinga Junior fiú párbajtőrcsapat: 1. Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid Junior leány kard: 3. Pusztai Liza Kadét leány kard: 1. Pusztai Liza Kadét fiú kard: 3. Rabb Krisztián

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.