UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-12-31 18:49

Íródik az újabb sikersztori?

Hazai rendezésű, U19-es Európa-bajnokság vár az idén a női junior kézilabda-válogatottra. Az új szövetségi edző, Golovin Vlagyimir és a játékosok már megkezdték a felkészülést a győri kontinenstornára, amelyen – akárcsak júliusban a két évvel idősebb alakulat esetében – a csúcs lesz a cél.

B. V. – utanpotlassport.huÚj év, új csapat. 2018-ban a női szakágban gyakorlatilag minden sikerült a korosztályos válogatottaknak. A nyílt Eb-n győztes serdülők mellett az utolsó utánpótlás-eseményükön csúcsra értek a juniorok a hazai rendezésű U20-as vb-n. Aki ott volt, vagy akár a televízióban látta a diadalt, egy ideig biztosan nem felejti Háfráék felnőtteket megszégyenítően érett játékát, a csapat összetartását és persze a korosztályos versenyeken szinte sehol máshol nem tapasztalható telt házas arénát, a hatezer magyar szurkolót befogadó Főnix Csarnokot.

Golovin Vlagyimir újra munkában, ismét egy juniorválogatottat vezetne győzelemre Forrás: MKSZ
Golovin Vlagyimir újra munkában, ismét egy juniorválogatottat vezetne győzelemre Forrás: MKSZ
Az aranycsapat a debreceni győzelemmel ki is lépett a korosztályos sportból, helyére az addig ifjúsági korú alakulat lépett, amely szintén parádés nyarat futott. A lengyelországi U18-as világbajnokságon Bohus Bea szövetségi edző egészen az ezüstéremig kormányozta az együttest, amelyet a fináléban az oroszok állítottak meg. Naná, hogy 2019-re az aranyérmet tűzték ki célul maguknak az egyébként már EYOF-győzelemmel és Eb-bronzéremmel is büszkélkedő játékosok. Sőt ha hozzátesszük, hogy az évad végén júliusban Győrben rendezik az U19-es Európa-bajnokságot, nyilván mindenkinek eszébe jut a két évvel idősebb korosztály sikere. Mivel Bohus augusztusban elköszönt a lányoktól, és a jövőben a serdülőválogatottat irányítja, a tréner személye is megegyezik, hiszen a nyári sikertréner Golovin Vlagyimir vette át a társulatot. A párhuzamosan az MTK Budapest női NB I-es együttesét is vezénylő szakvezető elmondta, nem készülnek semmi különlegessel a hazai pályára. „Nem azzal foglalkozunk, hogy hol lesz az Európa-bajnokság. Az a feladatunk, hogy ugyanúgy készüljünk, tegyük a dolgunkat. Debrecenben valóban fantasztikus hangulatban játszhattunk a két évvel idősebbekkel, az természetesen előnyt jelenthet, de elsősorban magunkra és a saját teljesítményünkre kell koncentrálnunk, akkor lehetünk sikeresek.”
Kácsor Gréta már tudja, milyen érzés junior vb-t nyerni, júliusban Győrben az Eb-sikert is megízlelné Forrás: MKSZ
Kácsor Gréta már tudja, milyen érzés junior vb-t nyerni, júliusban Győrben az Eb-sikert is megízlelné Forrás: MKSZ
Az ezüstérem is jelzi, a világ közvetlen élvonalába, a legjobbak közé tartozik ez az alakulat is. De hol tart az előző nemzeti csapathoz képest? „Ebben a korban két év rengeteget számít, a mostani játékosok mögött még sokkal kevesebb a tapasztalat. Fontos lenne, hogy ők is kiharcolják maguknak a helyet, jussanak lehetőséghez az elsőosztályban, mert az utánpótlás-mérkőzéseken nem kapnak elegendő ingert a fejlődéshez. Ezért is nagyon hasznos, hogy megmérkőzhetünk az NB I-es csapatokkal, azokon a találkozókon tapasztalják meg a megfelelő tempót.” A válogatott egyik vezéregyénisége lehet a 18 éves Kácsor Gréta, aki már a júliusban aranyérmes juniorcsapatnak is a tagja volt. Szerinte a mostani társaságnak is az összetartás, az egység lehet az egyik legnagyobb ereje. „Nagyon szeretjük egymást, ez hajt minket előre, ez segíthet a nehéz pillanatokban is. Természetesen várjuk a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, reméljük hasonló hangulatban lesz részünk, mint Debrecenben volt. És persze az EYOF után újra aranyérmet szeretnénk nyerni.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.