UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét karodzók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-01-02 15:21

Külföldön is otthon

A korosztályos válogatottak visszafogott szereplése ellenére sem mondhatjuk, hogy ne fejlődne folyamatosan a hazai jégkorongsport. Amellett, hogy egyre több gyerek ragad ütőt, fiataljaink mind meghatározóbb szerepet játszanak a külföldi topligákban; az Egyesült Államokban, Svédországban, Finnországban, Svájcban és Németországban is képviseltetik magukat a magyar utánpótlás-játékosok.

B. V. – utanpotlassport.huKétezer-tizennyolc nem hozott áttörést a korosztályos jégkorong-válogatottaknak: az U20-as, az U18-as gárda sem jutott fel a divízió I/B csoportból, vagyis nem került be a világ legjobb tizenhat csapata közé. Ettől függetlenül nem zárt rossz évet a sportág utánpótlásrészlege: a Fehérvár AV19 junioregyüttese megnyerte az osztrák bázisú juniorbajnokságot, s a külföldi ligákban is sokszor villogtak a magyar fiatalok. Elemzésünkben azokról a fiatalokról számolunk be, akik a 2018-as évben szerepeltek az  U20-as, az U18-as válogatottakban.

Péter Donát huszonnyolc pontnál jár a német a juniorligában Fotó: Steffen Thaut
Péter Donát huszonnyolc pontnál jár a német a juniorligában Fotó: Steffen Thaut
A lengyelországi U20-as vb-n bronzérmes csapatból a mostani évadban eddig a Németországban légióskodó Péter Donát volt a legeredményesebb. Az Augsburg 18 éves játékosa remekel a junorligában, eddigi huszonkét mérkőzésén összesen huszonnyolc pontot szerzett, tizenhárom gólt ütött és tizenöt aszisztot jegyzett. Jó szezont futnak a zürichi idegenlégiósok is, a 18 esztendős Révész Marcell már a svájci felnőtt második vonalban is bemutatkozhatott, miközben a helyi U20-as ligában is szórja a pontokat 7 gól mellett öt gólpassz a termése, míg a 17 éves Falus Ádám mind a junior, mind az ifjúsági bajnokságban eredményes volt már. Szintén Svájcban, a Biel-Bienne alakulatában játszik hétről hétre Ortenszky Tamás, akinek eddig hét találat fűződik a nevéhez az U18-as pontvadászatban. S kiválóan teljesít az északi különítmény is: a svéd Röglében hokizó Horváth Bálint (19) csapata tizenkét góljában játszott főszerepet, hatot szerzett, hatot pedig előkészített. Míg a mostani évadban a finn HPK-t erősítő Vértes Nátán (18) négy gólt és három gólpasszt hozott össze a bemutatkozó-szezonjában. A Dukla Trencinben játszó, 17 éves Sárdi Máté pedig húsz pontot szerzett (11 gól, 9 gólpassz) a szlovák U18-as ligában. De ne feledkezzünk meg a világ talán legerősebb juniorligájában, az USHL-ben edződő Papp Kristófról sem. A Madison Capitols csatára négy gólpassza mellett háromszor már betalált a 2018/19-es szezonban, az U20-as vb-n a magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt, és 17 évesen már ösztöndíja van a Michigan Egyetemre. A kapusok közül pedig Kovács Dávid huszonegy mérkőzést védett végig a Langnau gárdájában a svájci juniorligában, emellett pedig az U20-as vb-n is magyar csapat kezdőhálóőre volt, míg Halász Béni a Linz ifjúsági együttesének kapujában számít első számú választásnak.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.