- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Nyílt vízből medencébe

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu [1]  Az elmúlt bő egy esztendő még a párhuzamosság jegyében telt: a Budai Nagy Antal Gimnázium kilencedikes diákja, a Budafóka SE úszója mind medencében, mind pedig nyílt vízen próbálkozott, sikeresnek is bizonyult. Csakhogy az új szezonra letettek edzőjével a duplázásról, s nem azért, mert nem bírták volna a folytatódó kettős terhelést…

„Mindig megbeszéljük év végén, hogy a következő esztendőben mire szeretnénk készülni, és edzőmmel most abban maradtunk, hogy 2019 a medencéé. Nem engedjük el a nyílt vizet sem, csak éppen halasztjuk picikét, pihentetjük, s idén uszodai versenyekre  készülünk” – tudatta a 16 esztendős kiválóság, hozzátéve, hogy a hosszabb táv azért így sem tűnik el az életéből, hiszen az uszodai számai között az 1500 méter gyors is szerepel.

Galyassy Szilárd otthonosan úszik medencében és nyílt vízen egyaránt [2]

Galyassy Szilárd otthonosan úszik medencében és nyílt vízen egyaránt

Galyassy neve ugyanis akkor vált ismertté szélesebb körben is, amikor 2017-ben, a győri európai ifjúsági olimpiai fesztiválon 1500 m gyorson bronzérmes lett, és ez az eredmény bevallása szerint különösen büszkévé tette. No meg – de ezt már mi tesszük hozzá – alighanem ez növelte meg a medence „vonzerejét” Szilárd szemében. Igaz ez akkor is, ha a múlt esztendőben a korosztályában a nyílt vízi babérok sem maradtak el, sőt… Másik „munkaterületén” is kellő munícióra tett szert azzal, hogy – talán még önmagát is meglepve – 5 kilométeren junior Európa-bajnok lett Máltán.

„Akkor derült ki, hogy hál’ Istennek a nyílt víz is megy…” – emlékezett vissza a Mol Alapítvány nyújtotta támogatást sportfelszerelés vásárlására fordító úszó, majd ugyanazzal a lendülettel sorolta tovább, hogy az egyénihez csapatsiker is társult: a magyar váltóval ezüstérmes lett a kontinensviadalon. Aztán jött a már tavalyi újabb diadal: stafétatagként a dobogó tetejére állhatott fel, amikor az izraeli junior-világbajnokságon győzni tudott az öt kilométeres távon vele felálló magyar váltó. Végül mégsem a szabad ég „nyert” nála, jóllehet a 2018-as korosztályos medencés Eb-n el sem indult…

„Eleve felmértük, hol lenne több esélyem győzni, és ha az Eb-t is vállaljuk a nyílt vízi vb mellé, lehet, hogy mindkettő csak közepesre sikerül – felelte határozottan, s ez egyben magyarázat is az Eb kihagyása melletti döntést utóbb igazoló juniorsikerre. – 2019-ben viszont medencés ifi Európa-bajnokság és medencés világbajnokság is lesz, amelyeken érdemesebbnek tűnik indulnom. Már az is megvan, hogy mely versenyszámokra készülök: ezek a 100 és 200 pillangó, a 200 gyors, a 400 gyors és az 1500 gyors. Hogy mi a cél? Mindenképpen érmeket szeretnék nyerni az Eb-n és a vb-n is…”

Aztán hipp-hopp, 2019 után már jön is 2020, a tokiói nyári olimpia esztendeje. Vajon az akkor már csaknem 18 éves Galyassy Szilárddal, vagy nélküle?

„Tokiót bevettem a terveim közé, edzőm is szeretné, hogy kijussak, s nyilván meg fogunk harcolni érte, hiszen nem könnyű kikerülni az olimpiára, de igyekszem” – így Szilárd, aki akár már a japán fővárosban, de még jobb eséllyel a 2024-es párizsi játékokon a legnagyobbak között is bizonyíthat.

Ússzon akár medencében, akár nyílt vízben. Vagy mindkettőben.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN  [3]a sportági aloldalunkon.