UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-01-05 12:56

Kecskemét mestere

A Magyar Röplabda Szövetség tavalyi évzáró gáláján Karagics Mátyást választotta az esztendő legjobb utánpótlás férfi teremröplabda-edzőjének. A testnevelő tanárként is tevékenykedő szakember a HÉP Kecskeméti RC ifi és juniorcsapatával éri el sorra a sikereit.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu A helyi Katona József Gimnáziumban tanító szakember a kecskeméti ifikkel legutóbb arany, míg a juniorokkal ezüstérmet szerzett. A korábban szintén az alföldi városban játszó, majd a felnőttcsapatnál edzőként tevékenykedő Karagics Mátyás az elmúlt évtizedben az utánpótlásnak szentelte mindennapjait.

Karagics Mátyás a fiatalokkal is sikereket ér el Forrás: kecskemetiroplabda.hu
Karagics Mátyás a fiatalokkal is sikereket ér el Forrás: kecskemetiroplabda.hu
  – Váratlanul érte az elismerés? – Korábban is kaptam már díjat, de most egyáltalán nem számítottam rá. Egyébként úgy tudtam, a hatvanadik születésnapom alkalmából veszek részt a gálán, és valóban köszöntöttek is, de aztán következett az elismerés. Váratlanul ért egyebek mellett azért is, mert úgy gondolom, korábban is megkaphattam volna a díjat, és már-már lemondtam róla. Amúgy hosszabb ideje foglalkozom a két korosztályos csapattal, s legutóbb az U19-esekkel aranyat nyertünk, az U21-esekkel pedig ezüstérmesek lettünk. Vagyis jobban aligha szerepelhettünk volna.   – Játékos-pályafutása után viszonylag korán lett röplabdaedző. Nem volt gyors a váltás? – Szinte egész életemben a kecskeméti röplabdát igyekeztem segíteni a munkámmal. Persze, mint ereje teljében lévő fiatalember, szerettem volna még játszani, hiszen mindössze huszonhat éves voltam, amikor edző lettem. Emlékszem, lejöttem a pályáról, mint játékos, majd a délutáni edzést már én tartottam meg az ifiknek. Nagy kihívás volt a tréneri pálya, nem tudtam rá nemet mondani. Később már a felnőttcsapat irányításáért is én feleltem. A kecskeméti röplabda akkoriban nagyon magas szinten állt mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.   – Végül mégis az utánpótlásnál kötött ki. Miért a fiatalokat választotta inkább? – Majdnem húsz évig irányítottam a felnőtteket, és sokat kellett dolgoznunk azért – főleg a rendszerváltás után –, hogy talpon tudjunk maradni. Leginkább a fiatalokra számíthattunk, akadt olyan időszak, amikor a hatodik helyen álltunk az NB I-ben, úgy hogy tizenhat éves gyerekek is szerepeltek az együttesben. Nagyjából ötvenéves koromra érett meg bennem a gondolat, hogy inkább a fiatalokkal dolgoznék. – Főállásban testnevelő tanár, mellette utánpótlásedző. Van kapocs a két tevékenység között? – Természetesen igen, hiszen diákként, majd kezdő pedagógusként olyan indíttatást kaptam a Katona József Gimnáziumban, hogy nem is tudnám másképpen csinálni. Az iskolában minden testnevelő tanár foglalkozik röplabdaoktatással is, és ha valakit tehetségesnek találunk, felajánljuk neki, hogy vegyen részt a klub edzésein is. – Az elmúlt években rendkívül eredményes a kecskeméti röplabda-utánpótlás. Mi a siker titka? – Szerintem az a fontos, hogy a gyerekek egyéni képzését és fejlődését helyezzük előtérbe, és ne feltétlenül a győzelmekre koncentráljunk. A fiatalok technikai és taktikai tudását kell meglapozni, azt kell a lehető legmagasabb szintre emelni.   További korosztályos híreink RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.