- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Liza, a címvédő

Pusztai Liza ismét remekelt Forrás: hunfencing.hu [1]

Pusztai Liza ismét remekelt  •  Forrás: hunfencing.hu

K. T. I. – utanpotlassport.hu [2]  Ha nem is volt akkora a zsongás, mint néhány héttel korábban, a felnőtt magyar bajnokság alatt, a vívóbázis, vagyis a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok az új év első hétvégéjén ismét megtelt élettel. Miközben két nemben több mint 300 kardvívó feszült egymásnak, a szurkolók és a rokonság a büfé iskolai menzát idéző teáját kortyolgatva próbálhatott megfeledkezni a kinti zord időről.

A Sportcsarnok falai között, főleg teával a kézben, egyáltalán nem tűnt zordnak a szombat délelőtt. A fiúk – köztük 21 magyar induló – küzdelme nyitotta a napot. Mindössze három hazai versenyző vérzett el a selejtezőkben, így a 128-as főtáblára tizennyolcan kerültek fel közülük.

Miközben odakint egyre sűrűbben hullott a hó, idebent a magyar kardozók estek ki sorra a további küzdelmekből.  A 64 közé már csak nyolcan, a legjobb 32-be pedig ketten jutottak el. Ifjúsági olimpiai bajnokunk, a hazai vk-állomás egyik titkos esélyesének remélt Rabb Krisztián az olasz Luca Fiorettóval szemben maradt alul 15:13-ra.

Mire a leányok selejtezői megkezdődtek, nem is maradt legény azon a bizonyos gáton: Fioretto Nagy Kristófot is elbúcsúztatta a nyolcaddöntő kapujában, miként Kozmanovics Gábor is vereséget szenvedett, őt a francia Aime Hustache ejtette ki.

„No de majd a lányok!” – gondolhattuk…

A selejtezővel ezúttal sem volt gond, húszan neveztek és tizennyolcan jutottak tovább magyar zászlóval a nevük mellett. Ketten, a címvédő Pusztai Liza, valamint a junior magyar ranglista második helyén álló Nagy Valentina ráadásul hibátlan teljesítménnyel, erőnyerőként várhatta a további küzdelmet.

Az egyeneskieséses szakasz azonban ismét csak a BVSC klasszisjelöltjéről szólt, aki sorra vette a jobbnál-jobb nevek jelentette akadályokat. A legjobb nyolc közé például az őszi, ifjúsági olimpiai döntős (no meg a 2018-as kadétvilágbajnoki döntős és junior-világbajnoki elődöntős) ellenfelén, a mexikói Natalia Botellón keresztül vezetett az útja. A nagy rivális ezúttal nem jelentett komolyabb gondot: 15:6-os Pusztai-parádét láthatott a publikum.

Liza a döntőben a meglepetésembernek számító, 19 esztendős, balkezes, brit Caitlin Maxwell-lel csapott össze az aranyéremért, s végül szoros csatában 15:13-ra őt is legyűrte.

Pusztai Liza mellett a legjobb 32 közé Szűcs Luca jutott még el, ő a 23. helyen végzett. Nagy Valentina a 34. lett.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN  [3]a sportági aloldalunkon.