UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-01-05 16:35

Új üstökös az NBA egén

Luka Doncicot valószínűleg már azoknak sem kell bemutatni, akik nem követik hétről hétre az NBA küzdelmeit. A 19 éves szlovén játékos elképesztő szezont fut, fő újoncstatisztikáihoz hasonlót pedig legutóbb Michael Jordan produkált. De a Dallas ifjú csillagát nem (csak) emiatt tartják az NBA hosszú idő óta legjobb újoncának.

UP-info/M. Sz. A BBALLBREAKDOWN YouTube csatorna készített egy elemző-értékelő videót az NBA-ben újoncként szereplő 19 esztendős Luka Doncicról, amelyben többek között kivesézik, hogy a Dallas Mavericks együttese által harmadik helyen draftolt szlovén játékos ligaszinten mennyire jól teljesít feszült helyzetekben is, különösen a hármasok pontosságát tekintve, és levonják a tanulságot: amíg más újoncok tanulják, hogy hogyan legyenek jók a kiélezett helyzetekben a felnőttmezőnyben, addig Doncic úgy került oda, hogy e tanulási folyamaton már 16 és 19 éves kora között átesett.

Elképesztő teljesítményt nyújt újoncként az NBA-ben a 19 éves Luka Doncic Forrás: thebiglead.com
Elképesztő teljesítményt nyújt újoncként az NBA-ben a 19 éves Luka Doncic Forrás: thebiglead.com
Természetesen a nagyszerű teljesítményben fontos szerepe van magasságának is, mert bár jellemzően csatárként nevezik a meccsekre, valójában hátvédet játszik, ahol sokszor nála alacsonyabb védőkkel kerül szembe, akik nem igazán tudják megzavarni passzolását, ráadásul a „pick-and-rollokat” (elzárás-leválás) már nagyon rutinosan olvassa, ha lassabb vagy gyorsabb védő kerül rá, arra is általában jól reagál. Érdekes statisztika az is, hogy a Dallas hogyan működik vele és nélküle, s hogy a Mavericks másik fiatalja, az elvileg irányító, de dobóhátvédként is használható Dennis Smith Jr. néha látványosan lemarad tőle gondolkodásban. Doncic mellett egyébként kifejezetten „halálos fegyver" lehet egy valódi, régimódi irányító, ezt leginkább J. J. Barea bizonyítja, így Smith-nek megvan az esélye, hogy ‒ amennyiben idomul a szlovén játékához ‒ nagyon szép éveket tölthessen el vele. Az elemzés végén szó esik Doncic védekezéséről is, amire kevésbé atletikus képességei miatt sokan csak legyintettek, ám egyelőre úgy tűnik, hogy tévedtek, az óriási kosárlabda IQ itt is döntő faktor lehet, mert Doncic hátul is nagyon jól érzi a passzsávokat, és borzasztó aktívak a kezei, ezzel már bőven megüti a liga szintjét. Pontszerzésben ugyan nem ő a legjobb az újoncok közül, ám mutatója egyáltalán nem rossz, sőt! Húszat szór átlagban meccsenként, ezzel pedig harmincnegyedik a pontszerzők ranglistáján, de egyéb mutatókban is az élbolyhoz tartozik. Nem lenne nagy meglepetés, ha az idén ő kapná az év legjobb újoncának járó díjat.

A kezdetek Luka Doncic Ljubljanában született 1999. február 28-án, mondhatni kosaras családban,  édesapja, Sasa Doncic ugyanis szintén élvonalbeli játékos volt. Luka az Union Olimpiában kezdte el pattogtatni a labdát, majd 13 évesen leigazolta őt a Real Madrid. Tizenhat évesen bemutatkozhatott az első csapatban is, ezzel ő lett a spanyol együttes legfiatalabb, tétmeccsen pályára lépő játékosa.  2018-ban Euroligát nyert a madridiakkal, és őt választották a négyes döntő, valamint az egész sorozat legjobbjának. Ugyanebben az évben a spanyol bajnokság legértékesebb és legjobb fiataljának járó díjat is bezsebelte.  Majd az NBA 2018-as draftján harmadikként választva a Dallas Maverickshez került.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.