UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-01-06 11:09

Minimális cél a dobogó

Január 7-én, hétfőn kezdődik az ausztriai Radentheinben az U18-as leány divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság. A tavalyi vb-n a magyar csapat nagy izgalmak közepette vívta ki a bentmaradást a csoport alsóházában, az idén azonban már az elitkörbe való feljutás sem tűnik elérhetetlennek.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.hu Egészséges önbizalommal és sikeres szereplésben bízva vág neki hétfőn az U18-as leány divízió I/A csoportos világbajnokságnak korosztályos válogatottunk, amely a tavalyi világversenyen – nagy izgalmak közepette – az utolsó mérkőzésen vívta ki a bentmaradást a csoportban. Az idei évben azonban már jóval merészebb célokat fogalmazott meg Bedő Botond vezetőedző, aki a vb-n a dobogóra várja együttesét, de az elitkörbe való feljutást sem tartja irreálisnak.

Merész világbajnoki álmokat szövöget az U18-as lány jégkorong-válogatott Forrás: jegkorongblog.hu
Merész világbajnoki álmokat szövöget az U18-as lány jégkorong-válogatott Forrás: jegkorongblog.hu
Az optimizmusra leginkább az ad okot, hogy a keret minden tagja motivált, és kitűnő a csapategység is. A szakmai stáb végül olyan játékosokkal vág neki a tornának, akik a legkülönbözőbb játékhelyzetekben is helyt tudnak állni. Rutinban sincs hiány, hiszen több kerettag is megfordult már a női felnőtt válogatottnál. Egy sikeres világbajnoki szereplés nagyot lendíthet a hazai utánpótlás helyzetén is, s ennek eredményeként valószínűleg még több lány kapna kedvet a jégkoronghoz. A szövetség hosszú távon is tervez: ha minden jól alakul, a mostani U18-as csapatból idővel egyre több fiatalt építenek majd be a felnőttek közé. De ne szaladjunk ennyire előre! Pénteken már a torna helyszínén ismerkedett a jéggel a magyar csapat: utolsó felkészülési mérkőzésén 1-0-ás győzelmet aratott a világversenynek otthon adó Ausztria korosztályos válogatottja ellen. A szombati nap nagyrészt pihenéssel, regenerálódással és további „finomhangolással” telt, míg a csapat első hivatalos edzésére vasárnap, a verseny nulladik napján kerül sor. A hétfőtől vasárnapig tartó világversenyen az olaszok elleni meccs lesz az első állomás a feljutásért vívott küzdelemben, majd ezt követően egyre erősebb ellenfelek következnek: tavaly az elitcsoportban szereplő Németországgal és a házigazda Ausztriával a hét második felében találkozik a magyar együttes. Leereszteni azonban az utolsó találkozóra sem szabad: zárásként a csoportújonc és sikeréhes Dánia ellen játszik a csapat. Ez alapján úgy tűnik, hogy a tavalyi vb-hez hasonlóan az idén sem lesz hiány izgalmakban, bár ezúttal jobb lenne, ha az utolsó találkozón nem a kiesés miatt kellene aggódnunk, hanem a feljutásért szorítanunk.

A keret: Kapusok: Szabó Fruzsina, Tóth Zsófia Hátvédek: Faggyas Lilla, Fecske Maja Ágnes, Gaitz Hanna Anett, Gengeliczky Dorottya, Lázár Csenge, Preisinger Dorka, Szamosfalvi Petra, Timkó Blanka Csatárok: Horváth Imola, Ivády Nina, Józsa Orsolya, Kerekes Kármen, Kreisz Emma, Puskás Noémi, Seregély Míra, Strobl Lara Katalin, Szelényi Nina, Váradi Orsolya

A program: Január 7., hétfő: Magyarország−Olaszország, 12.30  Január 8., kedd: Magyarország−Szlovákia, 16.00 Január 10., csütörtök: Magyarország−Németország, 12.30 Január 12., szombat: Magyarország−Ausztria, 19.30 Január 13., vasárnap: Magyarország−Dánia, 16.00 

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.