UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-01-06 14:23

Ötödik finn királyság

A csoportkörből csupán a harmadik helyen továbbjutó finn válogatott nyerte a Vancouverben rendezett U20-as A csoportos jégkorong-világbajnokságot. Az északiak a playoffban legyőzték a házigazda kanadaiakat, a svájciakat, a döntőben pedig az Egyesült Államok csapatát, így történetük során ötödször ünnepelhettek vb-címet.

B. V. – utanpotlassport.huA sportág egyik hazájában rendezték meg a hagyományosan év végén esedékes U20-as A csoportos jégkorong-világbajnokságot. A kanadai Vancouverben így a címvédő házigazda számított a torna legnagyobb esélyesének, de természetesen a mezőnyben voltak az oroszok, az amerikaiak, a svédek és a finnek is.

A finn válogatott ötödször nyerte meg a junior-világbajnokságot Fotó: Matt Zambonin/IIHF Images
A finn válogatott ötödször nyerte meg a junior-világbajnokságot Fotó: Matt Zambonin/IIHF Images
A csoportkörben nagy meglepetések nem történtek, a favoritok magabiztosan jutottak a legjobb nyolc közé, míg a két ötödik helyezett, Kazahsztán és Dánia kényszerült osztályozóra. A kiesési rangadóból kettős sikerrel az ázsiaiak kerültek ki győztesen, így a dánok jövőre a divízió I/A csoportban szerepelhetnek. Eközben a playoff nagy meglepetéssel indult, a negyeddöntőben a svájciak lenullázták a csoportelső svédeket, s a négy közé jutottak az orosz, az amerikai és a kanadaiakat drámai hosszabbításba torkolló meccsen felülmúló finn nemzeti együttes mellett. Az elődöntőben a finnek hozták a „kötelezőt” Svájc ellen, míg az ősi rangadón az amerikaiak győztek az oroszok ellen. A fináléban viszont már nem jött össze nekik az újabb bravúr: ugyan 0–2-ről még volt visszaút az Egyesült Államok gárdájának Kaapo Kakko 59. percben szerzett találatára már nem volt válasz. Így 2016 után először, története során ötödször Finnország válogatottja győzött, míg a bronzérem az oroszokhoz került. A torna MVP-jének (legértékesebb játékosának) az amerikai Ryan Poehlinget választották, az aranyérmes csapatból a kapus Ukko-Pekka Luukkonen került be az All Star-csapatba. A következő világbajnokságot a csehországi Ostravában rendezik. Az I/A csoportból a hazai pályán aranyérmet ünneplő német válogatott csatlakozik az elithez. A finn–amerikai döntő összefoglalója:

U20-AS A CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, VANCOUVER (KANADA) A csoportkör végeredménye: A csoport: 1. Oroszország 12 pont, 2. Kanada 9, 3. Csehország 5, 4. Svájc 4, 5. Dánia 0 B csoport: 1. Svédország 11, 2. USA 10, 3. Finnország 6, 4. Szlovákia 3, 5. Kazahsztán 0 Osztályozó: Kazahsztán–Dánia 4–3, 4–0 Negyeddöntő: Oroszország–Szlovákia 8–3, USA–Csehország 3–1, Svájc–Svédország 2–0, Finnország–Kanada 2–1 Elődöntő: USA–Oroszország 2–1, Finnország–Svájc 6–1 A 3. helyért: Oroszország–Svájc 5–2 Döntő: Finnország–USA 3–2

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.