- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fiatalság, nem bolondság

UP-info/ M. Sz.  Oroszország volt a házigazdája a King Salman férfi és női villámsakk világbajnokságnak. Mivel Szaúd-Arábia nem adott beutazási engedélyt az izraeli sakkozóknak, a Nemzetközi Sakkszövetés (FIDE) nem engedélyezte, hogy Rijádban rendezzék meg a viadalt. Így sokáig bizonytalanság övezte a helyszínt, végül az oroszok vállalták el a vb lebonyolítását, s Szentpétervár várta a sakkozókat.

A kezdetben szerényebbre kitűzött díjalapokat pedig a FIDE kasszájából egészítették ki, és végül az úgynevezett open kategóriákban 350 ezer dollárt osztottak szét, míg a női sakkozók versenyén a legjobbak 150 ezer dollárból részesedhettek. A kétnapos viadalon 3-3 perces (lépésenként 2-2 másodperc) gondolkodási idővel rendezték a partikat.

A 14 éves Sarin Nahil a tizenegyedik pozícióban zárta a szentpétervári villámsakk-világbajnokságot Forrás: ChessBase [1]

A 14 éves Sarin Nahil a tizenegyedik helyen zárta a szentpétervári villámsakk-világbajnokságot  •  Forrás: ChessBase

A férfiak mezőnyében Magnus Carlsen a világbajnokság második játéknapját a 20 éves orosz Vladiszlav Artyemijevvel holtversenyes elsőként kezdte meg. A 14. forduló után Carlsennek új riválisa támadt, a szintén 20 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Duda személyében, aki az ifjú titánok küzdelmében Artyemijevre mért vereséget. Izgalmas üldöző verseny kezdődött Carlsen és Duda között, a lengyel nagymester tartotta a lépést a norvég világelsővel, míg a további helyezésekért fokozott csata bontakozott ki, fordulóról-fordulóra változott a sorrend, öten is egypontos hátrányban voltak. Végül a norvég megőrizte elsőségét, ám a fiatalok remek helyezéseket értek el.

A 202 fős mezőnyben Jan-Krzysztof Duda a második, Vladiszlav Artyemijev a kilencedik, a mindössze 14 esztendős indiai Sarin Nahil pedig a tizenegyedik pozíciót szerezte meg. Mindezt úgy, hogy 139. helyen volt rangsorolva a vb előtt.

A hölgyek között is színvonalas csaták zajlottak, a 125 résztvevő közül az olimpiai bajnoknő Katyerina Lahno teljesített a legjobban, s szerzett aranyérmet. A 21 éves iráni Sarasadat Khademalsharieh lett a második, a szintén 21 esztendős kínai Lej Ting-csie pedig a harmadik. A fiatalok táborát erősítő 19 éves Alekszandra Gorjacskina nagyszerű játékkal a hatodik helyre „ért fel”.

További korosztályos híreink SAKKBAN [2] a sportági aloldalunkon.