UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-01-07 16:15

Pengés magyarok

Rangos versenyen mutatták meg tudásukat január első hétvégéjén az utánpótláskorú rövid pályás gyorskorcsolyázók. A junior Európa-kupára kvalifikáló Pannonia Opent a nemzetközi szövetség Danubia-sorozatának harmadik állomásaként rendezték meg a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, s a magyar fiatalok remekeltek.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu A viadalnak a résztvevők magas létszáma önmagában rangot adott: a több mint kétszáz 9–19 év közötti fiatal között 77 volt a magyar short trackes. A hazaiak remekeltek, összesen 13 magyar tizenéves versenyző állhatott fel a dobogó valamelyik fokára.

Jól teljesítettek a hétvégi kupán a magyar fiatalok Forrás: moksz.hu
Jól teljesítettek a hétvégi kupán a magyar fiatalok Forrás: moksz.hu
  „A nagy létszám jórészt a kínaiaknak köszönhető. Ők jelenleg a kontinensen edzőtáboroznak, s közben eljöttek hozzánk versenyezni – mondta el érdeklődésünkre Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-válogatottjának vezetőedzője. – Az ázsiaiak részvétele azonban az eredményeket annyiban nem befolyásolta, hogy az európaiak produkcióját külön is értékelték, hiszen számukra a viadal kvalifikációs lehetőség volt junior Ek-ra.” A szakvezető hozzátette: az látszott, hogy a kínai gyerekek a 10-14 évesek között előrébb tartanak, mint a közép-kelet-európai fiatalok, de az idősebbek mezőnyében a mieink már felvették a versenyt velük, sőt több korcsoportban le is győzték őket. Szabó szerint a magyarok a régió legjobbjai közé tartoznak. Ezt támasztja alá, hogy az Európa-kupa-részvétel szempontjából fontos két korcsoportban – a lehetséges tizenkettőből – összesen tíz versenyzőnk vívta ki a kvalifikációt. Volt tétje tehát a Pannonia Opennek, ráadásul a fiatalok kellemes környezetben, s ami még fontosabb, mindvégig nagyszerű hangulatban versenyezhettek.
Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője Forrás: moksz.hu
Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője Forrás: moksz.hu
A tréner a hazai szakági utánpótlás helyzetéről is beszélt. Úgy véli, a folyamatos előrelépés mellett is akad még jó néhány terület, amely fejlesztésre szorul. Továbbra sincs elegendő, short trackre alkalmas jégpálya, ennek megfelelően a létesítmények túlzsúfoltak. Ugyanakkor biztató a jövőre nézve, hogy a főváros mellett négy-öt vidéki városban is komoly utánpótlásbázis működik. „Azóta, hogy a férfiváltónk aranyérmes lett tavaly, a pjongcsangi téli olimpián, nagyot nőtt a short track népszerűsége. Mind több szülő szeretné, ha a gyermeke korcsolyázna, s persze a már aktívan sportolóknak is hatalmas motivációt jelent, hogy láthatták: bizony a magyarok is nyerhetnek olimpiát rövid pályás gyorskorcsolyázásban” – összegzett Szabó Krisztián az eredményhirdetés előtt. Az éremátadó ceremónián pedig – mintegy „rímelve” a szakember szavaira – feltűnt a dél-koreai hősök legismertebbje, Liu Shaolin Sándor is. Minek nyomán persze egyik-másik gyereknek még a szája is tátva maradt…   További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.