- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Maradt irányító

Leiner Soma – utanpotlassport.hu [1] Az amerikaifutball tengerentúli szakértői még az NFL-draftot megelőzően is posztváltásra ösztönözték a Louisville-i egyetem ifjú irányítóját, Lamar Jacksont. Ritka, hogy az egyetemi bajnokság aktuális legjobbjának választott, Heisman-díjjal kitüntetett játékos képességeit megkérdőjelezik a szakemberek, ugyanakkor Jackson tényleg nem tartozott a legjobb passzolók közé, sokkal inkább atletikusságával tűnt ki.

Lamar Jacksont a szakértők egy része elkapóként látta volna szívesen Fotó: Getty [2]

Lamar Jacksont a szakértők egy része elkapóként látta volna szívesen  •  Fotó: Getty

A bírálatok végigkísérték a játékosbörze 32. választottjának első profi szezonját is. Noha a Baltimore Ravens elsősorban Joe Flacco mögé draftolta az akkor még 21 esztendős quarterbacket, a rutinos irányító sérülése után Jackson lett a kezdőember. Bemutatkozása a Cincinnati elleni győztes találkozót (24−21) követően összességében kedvező visszhangokat váltott ki, hiszen 117 yardot futott (ez a Ravens történelmében rekordot jelentett), 19 passzából pedig 13 sikeres volt, egyszer azonban eladta a labdát.

A floridai születésű játékos a 14. játékhéten, a Kansas ellen  adott először két touchdown-passzt egy mérkőzésen, míg a Los Angeles Chargers ellen már 200 passzolt yard fölé jutott, csapata pedig meglepetésre 22−10-es diadalt aratott. A Baltimore a Cleveland Browns legyőzésével megnyerte az AFC északi csoportját, Jackson irányításával pedig 6−1-es mérleggel rendelkezett az együttes − jöhetett a rájátszás.

A Chargers elleni Wild Card-mérkőzésen a marylandiek igyekeztek megismételni 15. heti bravúrgyőzelmüket. A mérkőzés első három negyede azonban nem Jacksonról, illetve a Ravens támadóegységéről szólt, az utolsó etap derekáig mindössze 25 passzolt yard szerepelt az újonc neve mellett. Az utolsó esélybe azonban belekapaszkodott a Baltimore, mintegy varázsütésre négy perc alatt a 20 pontos hátrányt hatra dolgozta le, Jackson pedig két touchdown-passzal hozta vissza a mérkőzésbe csapatát.

Bár a fordítás végül elmaradt, Jackson az NFL-rájátszás történetének legfiatalabb kezdő irányítójaként remek megmozdulásokkal vétette észre magát az utolsó percekben. Míg ösztönei, látásmódja, fizikai képességei részben veleszületett adottságok, a passzjáték fejleszthető terület − így a 22. életévét a Wild Card-mérkőzés másnapján betöltött quarterbacknek minden esélye megvan, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen.

További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN [3] a sportági aloldalunkon.