UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-01-10 10:47

„Korhatársértők”

Akár egy általános iskolai verseny házi döntőjének is elment volna, csakhogy az orosz műkorcsolyázók felnőttbajnokságán történt: két tizennégy és egy tizenöt esztendős lány állhatott dobogóra a női verseny eredményhirdetésekor. Miközben a vert mezőnyben végzett a két legfőbb favorit, az amúgy szintén roppant ifjú – alig 16 esztendős - olimpiai bajnok, Alina Zagitova és a maga 19 életévével hovatovább az élemedett korúak közé sorolandó vb- és Eb-aranyérmes Jevgenyija Medvegyeva.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Szaranszkban kisebbfajta földindulás – avagy a jég világához közelebbi kifejezéssel élve: rianás – következett be a december végi orosz bajnokságon, miután a kétszereplősnek várt nagy csata, Zagitova és Medvegyeva párharca helyett gyakorlatilag ismeretlen, vagy inkább csak a szűk szakma által jegyzett fruskák vitték a prímet, valamennyi érmet elorozva a fő esélyesek orra elől.

Az oroszoknál már jelen a jövő (balról jobbra): a 14 éves Truszova és Scserbakova, s a 15 esztendős Kosztornaja a dobogón Forrás: sport-express.ru
Az oroszoknál már jelen a jövő (balról jobbra): a 14 éves Truszova és Scserbakova, s a 15 esztendős Kosztornaja a dobogón Forrás: sport-express.ru
Minderről persze nemcsak a parádésan versenyző, még négyfordulatos ugrásokat is bemutató leánykák, hanem maguk az eddigi jégkirálynők is tehettek, akik hibát hibára halmoztak az orosz bajnokságon. A címvédő Zagitova a kötelezőben még jeleskedett, hiszen a rövidprogram után még vezetett, a szabadon választottban viszont nyakra-főre rontott, vissza is zuhant az ötödik helyre. Medvegyeva éppen fordított utat járt be: esésekkel tarkított első fellépése nyomán csupán a 14. pozícióból folytathatta, s bár a kűrben már régi önmagát idézte, végül hetedikként fejezte be az amúgy a januári Európa-bajnokságra selejtező viadalt. Az egyéniben a tavaly februári téli olimpián az első két helyet elfoglaló dámák közül a Pjongcsangban ezüstérmes, korábban kétszeres világ- és kontinensbajnok Medvegyeva járt rosszabbul, sőt egyenesen pórul, hiszen kiszorult az Eb-csapatból (csak tartaléknak jelölték), míg az ötkarikás játékokon aranyérmes, 2018-as Európa-bajnok Zagitova legalább befért a fehérorosz fővárosban jégre lépők közé. A három dobogós lány ugyanakkor nem mutathatja meg magát a 2019-es felnőtt Eb-n is, erre tudniillik nincs lehetőségük az ISU előírása miatt. A nemzetközi szövetség szabálya szerint 2018. július 1-ig be kellett volna tölteniük a 15. életévüket, ám a friss felnőttbajnok, kétszeres junior Grand Prix-győztes Anna Scserbakova csak idén márciusban lesz 15, az ezüstérmes, tavaly junior-világbajnok Alekszandra Truszova szintén még csak 14, a bronzérmes, 2018-ban junior vb-második Alena Kosztornaja pedig ugyancsak korlimit alatti a maga 15 esztendejével. A túlságosan is fiatalok tarolása nyomán azonmód fellángolt a vita az oroszoknál, és többen törtek lándzsát amellett, hogy rajtjogot a felnőttek versenyére csak az kapjon, aki adott esetben a felnőtt világeseményeken is szerepelhet. Korkorlát-ügyben az egyik leghíresebb orosz tréner, Tatyjana Taraszova sürgette, hogy 16 évesnél ifjabb versenyző a jövőben ne indulhasson felnőtt ob-n. Megengedőbben nyilatkozott érdeklődésünkre az újra Magyarországon dolgozó, orosz származású Ipakjan Jeranjak MOKSZ-vezetőedző, aki korábban mások mellett Sebestyén Júlia Európa-bajnokunk edzője és koreográfusa volt: „Számomra nem meglepetés a juniorok remeklése az orosz felnőttbajnokságon. Ebbe az irányba fejlődik a világ – vélekedett a szakember, hozzáfűzve, hogy miközben Zagitova és Medvegyeva is rontott, addig a négyfordulatosokat is bemutató Scserbakova és Truszova nem pusztán nagyszerűen ugrott, hanem elegánsan, szépen is korcsolyázott. – Komplett programot mutattak be, hibátlanul teljesítettek. Igaz, őket nem nyomasztotta az Eb-csapatba kerülés tétje, mert már Szaranszk előtt tudták, hogy nem indulhatnak a felnőtt Európa-bajnokságon.”

További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.