UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-01-12 08:49

Tele a naptár

Ismét sűrű esztendő vár a korosztályos úszóválogatottra: junior Európa- és világbajnokságot, junior nyílt vízi Eb-t és EYOF-ot is rendeznek idén, nem beszélve a hazai országos bajnokságokról.

B. V. – utanpotlassport.huAz elmúlt években hozzászokhattunk, tavasztól őszig versenyről versenyre járnak az utánpótláskorú úszók. Nem lesz ez másképpen idén sem, négy nemzetközi és öt hazai fő esemény vár fiatal versenyzőikre 2019-ben.

A Duna Aréna ad otthont az idei junior-világbajnokságnak Fotó: Bődey János/Index
A Duna Aréna ad otthont az idei junior-világbajnokságnak Fotó: Bődey János/Index
A dömping május végén a kaposvári ifjúsági országos bajnoksággal kezdődik, amely egyfajta bemelegítés lehet a júliusi kazanyi junior Európa-bajnokságra. Nyilvánvaló, hogy a legutóbbi, minden addigi korosztályos kontinensviadalt felülmúló helsinki verseny eredményeit szinte lehetetlen felülmúlni, de sikerekre azért így is lehet számítani. Ott lesz a mezőnyben a már háromszoros aranyérmes Berecz Blanka, a Finnországban bronzérmet nyert Hatházi Dóra és az ugyanott 4x100 m-es mix gyorsváltóval harmadik helyezést begyűjtött, egyéniben pedig 200 m háton negyedikként Zombori Gábor is. De az év legfontosabb megméretése kétségkívül a budapesti junior-világbajnokság lesz. A kétévente esedékes viadalnak a Duna Aréna ad otthont, ahol a 2017-es felnőtt vb-ből és a többi sportág Magyarországon rendezett világversenyből kiindulva parádés hangulat várható. Az örökség a vb esetében sem kicsi, mivel két éve a Milák Kristóf, Németh Nándor és Késely Ajna fémjelezte generáció öt aranyérmet szállított Indianapolisból. Az előző esztendővel szemben a serdülőkorosztály sem marad jelentős nemzetközi esemény nélkül: az U16-os fiúk és U15-ös lányok Bakuba utazhatnak az EYOF-ra, amelyen két évvel ezelőtt Győrben remekeltek a magyar úszók. A július 21-én kezdődő viadal előtt bő egy hónappal rendezik meg a korcsoport országos bajnokságát Kecskeméten, a versenyen tavaly több, mint négyszázan vettek részt. Ezen kívül természetesen – ebben a sorrendben – a delfin-, a cápa- és gyermekkorosztálynak is megtartják az év legfontosabb seregszemléjét. De a 2018-ban szintén felettébb sikeres nyílt vízi úszók sem unatkoznak majd, hiszen augusztus első napjaiban a csehországi Racicében tartják a junior Eb-t.

UTÁNPÓTLÁS-VERSENYNAPTÁR 2019 Május 29. – június 1.: ifjúsági országos bajnokság, Kaposvár Június 19-22.: serdülő országos bajnokság, Kecskemét Június 28-29.: delfin országos bajnokság, Miskolc Július 3-7.: junior Európa-bajnokság, Kazany (Oroszország) Július 10-13.: cápa országos bajnokság, Debrecen Július 17-20.: gyermek országos bajnokság, Győr Július 21-27.: EYOF, Baku (Azerbajdzsán) Augusztus 1-4.: junior nyílt vízi Európa-bajnokság, Racice (Csehország) Augusztus 20 -25.: junior-világbajnokság, Budapest

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.