UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-01-15 20:19

Terepszemle Kispesten

Mintegy két hónappal ezelőtt adták át hivatalosan a Magyar Futball Akadémia új utánpótlásközpontját a Honvéd növendékei számára, akik december közepétől már az új edzőkomplexumban tölthetik mindennapjaikat. Januárban a klub első osztályú csapata is birtokba vehette a létesítményt, amelyet ma a sajtó munkatársainak is bemutattak egy létesítménytúra keretein belül.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Az új létesítmény alig egy kilométerre található a Bozsik József Stadiontól, s könnyen megközelíthető a Temesvár utca felől azon a sétányon, amelyet a stadion névadójáról neveztek el. Az MFA utánpótlásközpontja egy külön területet birtokol Kispest határában, s már messziről is látszik: itt bizony komoly munka folyik.

A Magyar Futball Akadémia háza táján már színvonalas körülmények között készülhetnek a labdarúgók Fotó: K.Gy.
A Magyar Futball Akadémia háza táján már színvonalas körülmények között készülhetnek a labdarúgók Fotó: K.Gy.
Az épület előtt aranyszínű Puskás-szobor fogadja az edzésre igyekvőket, az NB I-es együttes- és a korosztályos csapatok tagjait egyaránt. Az utánpótlásközpont alsó szintjén található az új, kiválóan felszerelt kondicionáló-terem, mely minden kispesti játékos számára elérhető. Előre haladva hosszú folyosó: melynek bal oldalán az első csapat öltözője található, míg jobbra az NB III-as gárda készülődhet. A folyosó falait végig képek, kollázsok borítják. Egyik oldalt emlékek a 2016/2017-es bajnokcsapat fényképeivel, a másikon pedig a klub történetének kiemelkedő játékosainak arcképe látható. Tovább haladva újabb öltözők: az utánpótláscsapatok birodalma. Egy emelettel feljebb viszont már a korosztályos játékosoké a főszerep: az edzők irodái mellett a bentlakásos képzés igényeinek megfelelően kialakított helyiségek sorakoznak. Az előtérben több pingpongasztalt és kanapét helyeztek el, ahol a növendékek kedvükre játszhatnak vagy társaloghatnak. Beljebb ismét hosszú folyosó, melyből kétszemélyes kollégiumi szobák nyílnak azok számára, akik vidékről a nagyvárosba érkezvén az akadémia bentlakásos lehetőségét választották fejlődésük érdekében. A férőhelyek száma száznégy, s két szobát leszámítva mindegyik foglalt, a legfiatalabb bentlakásos korosztály a 14 éveseké. A szobáktól lépcsőkön jutunk, ismét az alsó szintre jutva osztályterem található. A növendékeknek tehát ki sem kell lépniük utánpótlásközpontból, mert  az edzés mellett itt folyik az oktatás is. S ha már edzés: a központi épület mögött mintegy 16 hektáron terül el hét szabványméretű pálya, melyből kettő műfüves, körben pedig futópálya szegélyezi az edzőkomplexumot. „A régi akadémiai épülethez képest ez sokkal komolyabb. Jobban felszerelt környezetben tudunk készülni mi is, illetve utánpótláscsapataink is” – mondta a létesítménytúra során Nagy Gergő, az NB I-es keret egyik meghatározó tagja, aki korábban szintén a bentlakásos lehetőséget választotta. „Ilyen körülmények között az alapozás időszaka is jobban elviselhető, s látjuk a fiatalabbakon, hogy jót tesz nekik az új környezet. Örülünk, hogy a komplexumot végre mindannyian használhatjuk, s bízunk benne, hogy a jövőben ez mindinkább előnyünkre válik majd, akárcsak az utánpótlásnak.”   További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.