- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Álmok a magasban

B. V. – utanpotlassport.hu [1] Decemberben az Egyesült Államok-beli Park Cityben pályafutása meghatározó állomásához érkezett a magyar síugrósport nagy ígérete, a 16 esztendős Molnár Flórián. A kőszegiek versenyzője az első napon a 18., a másodikon pedig a 10. helyen zárta a „harmadik kategóriás” amerikai FIS-kupa viadalt, ezzel megszerezte első pontjait, és a következő két évre kvalifikálta magát a COC-, vagyis kontinentális kupasorozatra, amely a felnőttmezőny második vonalát jelenti a sportágban.

Molnár Flórián célja a felnőtt világkupa-szereplés Forrás: Molnár Flórián/Facebook [2]

Molnár Flórián célja a felnőtt világkupa-szereplés  •  Forrás: Molnár Flórián/Facebook

Azóta már túl is van első felnőtt, nagysáncos megméretésén. A Négysáncverseny utolsó állomásának is otthont adó Bischofshofenben szerepelt a hét végén. Az ottani körülmények merőben eltérnek a többi helyszínen tapasztaltaktól, hosszú, lankás nekifutójú pályáról van szó. És mivel az „éles” ugrás előtt nem volt lehetőség szabadedzésre, nehéz dolga volt a még bőven utánpótláskorú versenyzőnek, miközben többek között a Négysáncverseny-győztes osztrák Andreas Kofler is a mezőnyben volt. Százötméterre repült élete első COC-viadalán.

„Valóban nem volt egyszerű, hiszen semmiféle tapasztalatom nem volt ezen a szokatlan sáncon – mondta Molnár Flórián. – Ezért nem is vagyok elégedetlen, de tudom, miben hibáztam. Az időzítést rontottam el, így nem lett túl nagy az ugrás, a hiba kijavításán dolgozunk majd a jövőben.”

A debütálás után nincs sok pihenője a szlovén tréner Vanja Bajc, valamint az édesapja, Molnár László irányítása alatt készülő sportolónak. A hét végén FIS-kupa viadalon vesz részt a „hazai sáncon”, a szlovéniai Planicában, majd szinte azonnal utazik a lahti junior északi-világbajnokságra, amelyen szintén tapasztalt ellenfelek között, az U21-es korosztályban próbálja ki magát.

„Várom már a finnországi versenyt, a legjobb harmincba kerülés a célom, de talán ennél is fontosabb, hogy kihozzam magamból a maximumot, akkor elégedett leszek.”

Hazai síugrósánc hiányában a felkészülés nem megy egyszerűen. Kőszegen a szlovén tréner által kidolgozott konditermi edzésprogramot végzi édesapjával, majd amikor van rá lehetőség, Szlovéniába jár át ugrani. Közben természetesen az iskolapadban is helyt kell állni.

A kőszegi fiú idén számos felnőttviadalon lesz érdekelt, utazik COC-versenyekre, és részt vesz az ausztriai felnőtt északi-világbajnokságon is.

„Jövőre lesz a téli ifjúsági olimpia Lausanne-ban, oda nagyon szeretnék kijutni. Idővel aztán a felnőtt világkupa-sorozatban való részvétel a célom, ehhez kontinentális kupán szerzett pontok kellenek, azért küzdök, hogy ez mihamarabb meglegyen.”

További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN [3] a sportági aloldalunkon.