UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-01-16 18:04

Több hajóban eveznek

Sűrű programja volt 2018-ban junior evezőseinknek, hiszen Európa-bajnokságot és világbajnokságot is rendeztek. A vb-n két szakágban is történelmi tettet hajtottak végre a juniorok, ami jól bizonyítja, hogy a sportág gyorsan fejlődik.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huLőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány elégedetten tekint vissza 2018-ra, még akkor is, ha a juniorok számára nem túl biztatóan indult a tavalyi év. 2018 egyik legfontosabb eseménye a franciaországi Európa-bajnokság volt, ahol nemcsak érmekért, hanem a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai kvótákért is folyt a küzdelem. Annak ellenére, hogy csapatunknak nem sikerült kvótát szereznie, erős mezőnyben mérhette össze tudását az ellenfelekkel szemben. Egypárevezősben Szklenka Bence állt a legközelebb a kvalifikációhoz, de végül csak a B döntőig és egy tizedik helyig jutott, míg lány egypárevezősben Siska Bettina a tizenhatodik helyen ért célba. Fiú kormány nélküli kettesünknek, Papp Benedeknek és László Péternek is kevés hiányzott, hogy megváltsák jegyüket az ifjúsági olimpiára, de végül a hetedik helyen végeztek, míg a Tremmel Flóra és Elek Boróka alkotta lány kormányos nélküli kettes a tizedik helyet szerezte meg.

Az idén már érmeket is lapátolnának  Forrás: utanpotlassport.hu
Az idén már érmeket is lapátolnának Forrás: utanpotlassport.hu
Kis pihenő után következett a junior-vb, ahol két történelmi tettre is sor került. Harminckét év után először indult magyar nyolcpárevezős egység világversenyen, ami nagyrészt az utánpótlásfejlesztési program keretén belül 2017-ben kidolgozott „nyolcasprojektnek" köszönhető. A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) törekvése, hogy rövid időn belül eredményessé tegye a sportág királyaként jegyzett versenyszámot. Visszatérve az eseményre: a Rakonczai Péter, Felmér Márk, Talpos Norbert, Papp Benedek, Pajor Krisztián, Király Miklós, Kunstár Márk és Király Csaba alkotta hajónk a hatodik helyen ért be, megelőzve olyan nagy hagyománnyal rendelkező evezős nemzeteket, mint Oroszország, Franciaország vagy Hollandia. A nyolcas mellett a lány kormányos nélküli kettesünk (Tremmel Flóra és Elek Boróka), továbbá fiú kétpárevezősünk (Szklenka Bence és Szilágyi Kondrád) is a hetedik, még pontszerző helyen futott be. „Elégedett voltam ezekkel az eredményekkel, mert mindegyiket olyan számban sikerült elérnünk, amelyek szerepelnek az olimpiai programban is – nyilatkozta a szövetségi kapitány”. Az idei évre előretekintve Lőrinc Attila hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél a nyolcas program továbbfejlesztése: a tokiói korosztályos világbajnokságon - ez az olimpia hivatalos tesztversenye - a fiú és a női kétpárevezősök mellett a fiú nyolcast is indítani szeretnék. Utóbbi az a versenyszám, amelyben pontszerzői esélyekkel indulhatna a magyar egység. Mindez növeli a versenyeztetéshez kapcsolódó költségeket, amit költségvetési átcsoportosítással igyekszik áthidalni a szövetség. Végezetül említést kell tenni a németországi Essenben rendezendő junior Európa-bajnokságról. A szövetség a versenyt követően dönt arról, hogy melyik szakágban kiket kíván nevezni a tokiói vb-re. Ebben az értelemben tehát az Eb kvalifikációs szereppel bír. Ami biztos: a fiú és lány kétpárevezősön, valamint a fiú nyolcpárevezősön kívül egy lánycsapat is megkapja a lehetőséget, hogy elinduljon a nyolcasban. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.