UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-01-17 10:24

A fegyelmezettség diadala

A finn válogatott nyerte meg a Vancouverben rendezett U20-as jégkorong-világbajnokságot. Az északiak sikerességének okairól a felnőtt jégkorong-válogatott kilenc éve kint játszó klasszisát, a KalPa gárdáját erősítő Sebők Balázst kérdeztük.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Története során ötödször ünnepelhetett junior-világbajnoki címet a finn U20-as jégkorong-válogatott. Az elmúlt hat alkalomból harmadszor hódították el a serleget az északiak, ami jelzi, valamit nagyon jól csinálnak az utánpótlásképzésben. Olyannyira, hogy 2013 óta csak ők tudták megszakítani az észak-amerikai válogatottak fölényét, a svédek 2012, az oroszok 2011 óta várnak az elsőségre.

A finnek történetük során ötödször ünnepelhettek junior-világbajnoki aranyérmet Fotó: Minas Panagiatokis/IIHF Images
A finnek történetük során ötödször ünnepelhettek junior-világbajnoki aranyérmet Fotó: Minas Panagiatokis/IIHF Images
Ezúttal ráadásul a nagy rivális, és egyben címvédő kanadaiak otthonában diadalmaskodtak. A házigazdát a négy közé jutásért győzték le hosszabbításban, majd a svájciakat és az amerikaiakat is felülmúlták. A folyamatos sikeresség titkáról a magyar jégkorong-válogatott jelenleg legmagasabb szinten játszó támadóját, a friss Spengler-kupa győztes KalPa jégkorongozóját, Sebők Balázst kérdeztük, aki tizenöt éves kora óta Finnországban játszik. „Világbajnoki aranyérmet elvárni sosem lehet, de nagy reményekkel utazott el a tornára a csapat, és hogy éppen Kanadában sikerült nyerni, csak emeli a győzelem értékét – kezdte a 26 éves válogatott jégkorongozó. – A legutóbbi hat vébéből hármat sikerült megnyerniük, ez azt jelzi, hogy folyamatosan fejlődik a finn hoki, a svájciak negyedik helye pedig azt mutatja, hogy ez Európa többi részére is igaz.”
Sebők Balázs
Sebők Balázs
A 2009-ben a MAC Budapest együttesétől Finnországba igazoló csatár szerint mind az edzéseken, mind a bajnokságban óriási a differencia az itthoni állapotokhoz képest. „Annak idején óriási váltást hozott az életemben az átigazolás, teljesen ismeretlen helyzetbe kerültem, már csak azért is, mert akkoriban nem nagyon játszottak fiatal magyar játékosok külföldön. Az első napoktól kezdve szembetűnő volt, hogy óriási a versenyhelyzet csapaton belül. Amíg otthon fixen megvannak az első két sorok, addig itt nap mint nap meg kell küzdeni a helyért, ami valamennyi játékost jobb teljesítményre ösztönöz.” Persze a finnek jóval magasabb szintű jégkorongkultúráját nem feltétlenül a magyarországi helyzethez kell mérni. Ugyanakkor akadnak olyan tényezők, amelyekben az északiak az egész világ előtt járnak. „Az egyik ilyen elem a korcsolyatechnika, a másik a fegyelmezettség, ami minden finn csapat játékára jellemző. Kicsit az olasz focihoz tudnám hasonlítani. Viszonylag kevés a gól az itteni ligákban, és már az utánpótláscsapatoknál is nagy hangsúlyt fektetnek a taktikai szervezettségre.” Arról pedig, hogy mit jelent az ottani fiataloknak a jégkorong, mindent elmond Sebők rövid válasza: „Szinte mindent!”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.