UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-01-18 17:22

Kiugrásra készen

Megkezdődött Chilében a dél-amerikai U20-as labdarúgó-bajnokság, amelyen a régió mindegyik csapata elindul. A futballkedvelők mellett a játékosmegfigyelők is árgus szemekkel követik a tornát, hiszen rendre csiszolatlan gyémántokra bukkannak.

L.S. - utanpotlassport.huCsütörtökön rajtolt el Chilében a dél-amerikai U20-as labdarúgó-bajnokság, amely tulajdonképpen a Copa América utánpótlás-változatának felel meg. A nyitónapon a venezuelaiak 1−0-ra legyőzték a kolumbiai együttest, míg a házigazda 1−1-es döntetlent játszott Bolíviával.  A korosztályos tornán egyébiránt a térség mind a tíz válogatottja képviselteti magát: az együttesek előbb két ötös csoportban küzdenek meg, majd a legjobb hat szintén körmérkőzéseket játszik, így alakulnak ki a végső helyezések.

Két esztendővel ezelőtt az uruguayi fiatalok örülhettek Fotó: Goal
Két esztendővel ezelőtt az uruguayi fiatalok örülhettek Fotó: Goal
Habár a viadalra sokan az argentin-brazil rivalizálás jegyében gondolnak, hiba lenne leírni a címvédő uruguayi, vagy a már említett, három ponttal rajtoló venezuelai együttest. A csapatok mellett érdemes az egyéneket is figyelni, minden bizonnyal ezúttal is felbukkannak csiszolatlan gyémántok a tornán. Éppen ezért európai megfigyelők százai váltották meg repjegyüket Chilébe − a fiatal, többnyire hazájuk bajnokságában szereplő játékosok életük legnagyobb lehetősége előtt állnak. Az elmúlt időszakban ugyanis azok a fiatalok, akik remekeltek a dél-amerikai bajnokságon, rendre valamelyik nyugat-európai topbajnokságban kötöttek ki. Friss példaként említhetjük a brazil Richarlisont, aki a 2017-es tornát követően lett a Watford játékosa, jelenleg az Everton házi gólkirálya a Premier League-ben. Szintén az előző bajnokságon tűnt fel az Internazionale tízese, az argentin Lautaro Martínez, illetve a Juventus uruguayi középpályása, Rodrigo Bentancur. A legnagyobb várakozás ezúttal mindenképpen a brazil Rodrygo Goes játékát övezi. A 18 esztendős támadó a keret legfiatalabb, ugyanakkor legértékesebb tagja, hiszen 2018 júliusában a Real Madrid 45 millió euró ellenében szerződtette a Santos együttesétől − a gólerős játékos az idén nyáron csatlakozhat a királyiakhoz. S ha már Real Madrid: a spanyol gigász nem engedte el a tornára Vinícius Júniort (18), aki egyre több lehetőséget kap az első csapatban.
Leonardo Belardit még a torna előtt szerződtette a Borussia Dortmund Fotó: Getty
Leonardo Belardit még a torna előtt szerződtette a Borussia Dortmund Fotó: Getty
Nagy hiányzója az argentinoknak is lesz, hiszen Fernando Batista szövetségi kapitány sérülés miatt nem számíthat az Atlanta Uniteddel bajnoki címet nyert Ezequiel Barco szolgálataira. Ott lesz viszont a védelemben Leonardo Balerdi (19) akit a Borussia Dortmund a napokban szerződtetett a Boca Juniors együttesétől 15 millió euróért. Az ifjú hátvéd klubváltása is jól példázza, hogy az európai csapatok már a tornát megelőzően nagy erőkkel térképezték fel a dél-amerikai piacot, ám jelentős játékosmozgásokra a nyáron számíthatunk. Az U20-as kontinensbajnokság péntek este az Ecuador−Paraguay, illetve az Uruguay−Peru mérkőzéssel folytatódik. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.