UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-01-18 11:56

Változott a kör

A magyar birkózó utánpótlás elismerésre méltó évet zárt 2018-ban, hiszen a világversenyeken 31 érem – 2 arany, 10 ezüst és 19 bronz – gyűlt össze. Az új év új lehetőségeket és változásokat is hozott. Több versenyző is nagy kihívások elé néz – új korcsoportban.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A 2018-as, győri serdülő Európa-bajnokságon a kötöttfogású Varsányi László állhatott fel a 85 kilogrammosok dobogójának legfelső fokára. Idén már egy korosztállyal feljebb, a kadétok mezőnyében kell helytállnia. „Mindenekelőtt a válogatottságot kell kivívnia, és az sem lesz egyszerű, hiszen van itthon nagy riválisa. A nyáron úgy szerezte meg az Európa-bajnoki címet, hogy másfél kilóval a súlya alatt volt. Annyi biztos, hogy erőnlétben már fel tudja venni a versenyt ellenfeleivel szemben, hiszen beleerősödött a kategóriájába” – meséli ifjabb Módos Csaba, a serdülő kötöttfogású válogatott vezetőedzője. Péteri András serdülő leányai „varázsoltak” az Eb-n, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek. Fáth Laura (33 kg) második helyen végzett, míg Matyi Vivien (46 kg), Borsos Viktória (50 kg), Szenttamási Róza (50 kg) és Vízi Flóra (54 kg) harmadik lett. Ötük közül csak Fáth és Borsos marad a serdülők között, a többieknek már a kadét korcsoportban kell szőnyegre lépnie. A legnagyobb reményeket az ifjúsági olimpiát is megjárt Szenttamási Rózához lehet fűzni, aki már a tavalyi kadét Eb-n is ezüstérmet nyert. „Teljesen biztos vagyok benne, hogy idén is odaér a dobogóra. Igaz, két súlycsoporttal feljebb kell, hogy vigyük. Azt látom rajta, hogy rendkívül motivált és nagyon akar. Azon leszünk a felkészülés alatt, hogy minél több izmot építsen magára” – összegez Ritter Diletta, Róza és a junior leányválogatott edzője.

Szél Annának (pirosban) idén már a juniorok között kell helytállnia Forrás: MBSZ
Szél Annának (pirosban) idén már a juniorok között kell helytállnia Forrás: MBSZ
Ritter Diletta másik tanítványa, az 57 kilós Szél Anna parádézott 2018-ban. Mindössze négy percre volt szüksége ahhoz, hogy maga mögé utasítsa a kadét Eb teljes mezőnyét, majd ezüstérmes lett a zágrábi korosztályos világbajnokságon, valamint a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is. A szakember szerint nem kérdés, hogy Anna 2019-ben is éremmel térhet haza valamelyik világversenyről – még úgy is, hogy már a juniorok között kell brillíroznia. Szintén a juniorok között teheti próbára magát a szabadfogású Korcsog Milán (80 kg), aki a zágrábi vb-n lett harmadik. A fogásnem korosztályos vezetőedzője, Bánkuti Zsolt szerint Korcsog akár elsőévesként is sikeres lehet, csakúgy, mint a 2016-ban kadét világ- és Európa-bajnoki harmadik Budai Kovács Marcell vagy éppen a tavaly kadét Eb-ötödik Hencz Joel. A 2018-ban junior Európa-bajnoki ezüst és világbajnoki bronzéremig jutó, szintén szabadfogású Szurovszki Patrik az U23-asok közé lépett fel. Bánkuti vele kapcsolatban elmondta, hogy egyszerűbb dolga lesz, mintha a kadétkorosztályból öregedett volna ki, hiszen ez utóbbi sokkal nehezebb, élesebb váltás a birkózók karrierjében. A kötöttfogású juniorgeneráció meghatározó alakjai továbbra is a korcsoportot erősítik. A római kontinensviadalon Szőke Alex (87 kg) elsőévesként lett ezüstérmes, míg Váncza István (63 kg) és Lévai Tamás (72 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Nagyszombatban rendezett vb-n is három érem – ezúttal mind bronz – volt a „termés”: Váncza duplázott, Takács István (82 kg) és Vátzi Bálint (97 kg) meg egyaránt „újoncként” állhatott a dobogóra. Az imént említett kiválóságok még egy évnyi tapasztalattal gazdagodtak, és idén ezt kamatoztathatják a világversenyeken. Már amennyiben sikerül kiharcolniuk a válogatottságot. A 97 kilogrammba ugyanis átlépett Szőke Alex, így aztán igazán pikáns ütközet várható Vátzi és közte a címeres mezért. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.