- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Pótvizsgára készülnek

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.hu [1]  Nincs irigylésre méltó helyzetben a hazai röplabda-utánpótlás, hiszen korosztályos válogatottjaink kevesebb időt tölthetnek együtt egy-egy nagyobb megmérettetés előtt, mint környező országbeli ellenfeleik. Az ifjúsági korosztályokban ráadásul elkelnének húzóemberek, akik egy-egy kiélezett helyzetben jó döntéseket tudnak hozni. Mindezen hátrányok ellenére csapataink mindent megtesznek, hogy helyt tudjanak állni a nemzetközi porondon, mint ahogy tették is a legutóbbi alkalommal. A korosztályos válogatottak teljesítményét ezúttal Szabados István, a Magyar Röplabdaszövetség utánpótlás-szakágvezetője értékelte.

Áprilisban javíthat az U17-es fiúcsapat Forrás: hunvolley.hu [2]

Áprilisban javíthat az U17-es fiúcsapat  •  Forrás: hunvolley.hu

A szakember úgy véli, hogy a fiúk az előzetes elvárásokhoz képest visszafogottabban szerepeltek, de így is kivívták a továbbjutást a második selejtezőkörbe. Sajnos az első mérkőzésen Szlovákiától elszenvedett váratlan vereség következtében az együttes leszorult az alsó ágra, ami meghatározta a további szereplést. Bár a csapat mindössze két mérkőzést tudott megnyerni, fejlődése szempontjából sokkal fontosabb, hogy a torna összes találkozóján egyenrangú partnere volt ellenfeleinek.

„Ezen a selejtezőtornán is jól látszott, hogy a srácok nagyon egységes csapatot alkotnak. Kitűnő fizikai adottságokkal rendelkeznek, magasságban is fel tudják venni a versenyt az ellenfelekkel. A szakemberek véleményére alapozva úgy gondolom, nagyon sok lehetőség rejlik a fiúkban, akik a jövő nagy reménységei lehetnek.”

A fiúkkal ellentétben a lányok az előzetes várakozásokat felülmúlva egészen az elődöntőig meneteltek. Igaz, gyengébb ellenfelekkel kellett megküzdeniük csoportjukban. Nagy szerencse, hogy a csoportmérkőzések során mind a szlovénokat, mind a cseheket sikerült elkerülniük. A csapatvezetés kifejezetten nagy sikerként könyvelte el, hogy az elődöntőben erőn felül teljesítve sikerült megszorítani a későbbi tornagyőztes, és így az Eb-re kijutó Szlovéniát. Utóbbi találkozó sokat kivett a csapatból, így a lányok a Csehország elleni bronzmérkőzésen már nem tudták megismételni azt a jó teljesítményt. A szakmai igazgató szerint a leányválogatottnak több szempontból is fejlődnie kell:

 „Sokszor úgy láttam, hogy kiélezett helyzetekben nem mindig a megfelelő döntést hozták a lányok. Az előrelépéshez ezen kívül ütőerőben, taktikai fegyelemben és fizikálisan is fejlődnünk kell, hogy utolérjük a most nálunk jobb helyezést elért csapatokat.”

Mindkét együttes számára az áprilisi pótselejtezőkön jön el a javítási lehetőség, és sok múlhat azon is, hogy miképpen alakul a csoportbeosztás. Ezekre a kvalifikációs tornákra azonban jelentős játékerőt képviselő csapatok érkeznek, és csak egy hely kiadó az Eb-re. A szakember szerint ezúttal a fiúk vághatnak neki valamivel nagyobb eséllyel a pótselejtezőknek, a lányoknál pedig a tisztes helytállás a cél.

Bár legutóbb pont ők voltak azok, akik megleptek minket.

Fiú U17-es Eb-selejtező, Maribor (Szlovénia):
Csoportmérkőzések:
Magyarország-Szlovákia 1:3
Magyarország-Szlovénia 0:3
Magyarország-Ciprus 3:0
5-8. helyért:
Magyarország-Horvátország 3:2
Magyarország-Izrael 0:3

Leány U16-os Eb-selejtező, Púchov (Szlovákia):
Csoportmérkőzések:
Magyarország-Ausztria 3:1
Magyarország-Szlovákia 0:3
Magyarország-Ciprus 3:1
Elődöntő:
Magyarország-Szlovénia 1:3
A 3. helyért:
Magyarország-Csehország 0:3

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.