UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-01-23 09:47

Bárkinek sikerülhet

Nívós mezőnyben PPD Zagreb- és Telekom-sikerrel zárult a huszonkilencedik Balaton-kupa Veszprémben. A Barcelona mellett többek között a német Füchse Berlin utánpótlás-együttese is elindult a rangos kézilabdatornán. A gárda edzője, a korábbi világklasszis játékos, Volker Zerbe nyilatkozott a németországi utánpótlás-nevelésről, valamint a fiatalokról.

B. V./UP-infoAz év egyik legrangosabb hazai utánpótlástornáját rendezték meg a hétvégén, Veszprémben. A négynapos Balaton-kupára a legkiválóbb európai klubcsapatok korosztályos gárdái is ellátogattak, részt vett a Barcelona, a PPD Zagreb, a Pick Szeged és a kontinens egyik legjobb utánpótlás-nevelő műhelyeként jegyzett Füchse Berlin együttese is.

Volker Zerbe szerint a helyes mentalitás a legfontosabb Forrás: Telekom Veszprém
Volker Zerbe szerint a helyes mentalitás a legfontosabb Forrás: Telekom Veszprém
Utóbbi alakulat kispadján az Európa-bajnok, 284-szeres német válogatott, egykoron a világ legjobb jobbátlövőjének tartott Volker Zerbe ült. S bár a berliniek csak a harmadik helyen zártak a Zágráb és a Veszprém mögött, az ötvenéves szakember elégedett volt a tornán tapasztaltakkal. „A fiataloknak nagyon fontos, hogy más karakterekkel találkozzanak a saját bajnokságukon kívül – mondta a korábbi klasszis játékos a Telekom Veszprém honlapjának. – Érdekes volt látni, hogyan játszanak a horvát, a szlovén, vagy éppen a magyar fiatalok. Remek mérkőzésekkel és élményekkel térhettek haza a játékosaink.” Érdekes lehet, hogy az egyik vezető német utánpótlásklubban, ahonnan sorra kerülnek ki az éljátékosok, milyen filozófia alapján dolgoznak a fiatalokkal. Fontos, hogy egyénileg legyen jól képzett a játékos, az egy az egy elleni szituációkban támadásban és védekezésben is jól tudjon teljesíteni. Az egyéni játék az első, csak utána következik a csapatjáték. Nem szeretünk figurákat kitalálni támadásban, jobban szeretjük, ha egy játékos veszélyes a kapura. Minden helyzetben készen kell állni a gólszerzésre. Azt gyakoroljuk, hogyan váltsunk át a lehető leggyorsabban védekezésből támadásba, és az ebből kialakuló lerohanásból minél több gólt szerezzünk. Ez a filozófiánk.” A korábbi világklasszis kézilabdázó nyilvánvalóan tudja, miként lehet eljutni a legmagasabb szintre. Lássuk, mit tanácsol a fiataloknak. „Az első lépés, hogy legyen tehetséges valaki. A második, hogy végezze el a szükséges erőnléti és technikai munkát. Amikor összehasonlítunk két játékost, mindig azt választjuk, amelyik elfogadja, hogy keményen kell dolgozni. Hatalmas lépés a juniorkorból profi játékossá válás, de helyes mentalitással mindenkinek sikerülhet.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.