UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-01-23 16:09

Folytatódó sikersztori

„Az infrastrukturális helyzet jobb, mint valaha, az edzők is sokkal képzettebbek, és nem utolsósorban van két olyan tanítómesterünk, mint Széchy Tamás és Kiss László, akiknek az öröksége itt él közöttünk, és amiből a mai napig táplálkozunk” – bizakodik Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a sikeres év után; Moszkva olimpiai bajnoka elégedett a korosztályos sikerekkel, valamint a Jövő Bajnokai programmal.

B. V. – utanpotlassport.huElsöprő esztendőn van túl a korosztályos úszósport, a junior Európa-bajnokság és az ifjúsági olimpia is magyar aranyesőt hozott. A folyamatos utánpótlás garanciája lehet, hogy az eddigihez hasonló lendülettel folytatódik a Jövő Bajnokai program, amelynek évnyitó összrégiós versenyén beszélgettünk a hazai sportági szövetség elnökével, Wladár Sándorral.Lassan már nevezhetjük sikerprojektnek a Jövő Bajnokai programot, mennyire elkötelezett a szövetség a folytatással kapcsolatban? – Több mint négyéves projektről beszélünk, a szövetség továbbra is kiemelt feladatának tekinti a gondozását. A vasárnapi úszóünnepen olimpiai bajnokok, sportvezetők mellett rengeteg gyerek népesítette be a Tüske Uszodát, próbáltuk megfelelő köntösbe öltöztetni a jeles eseményt. A fiatalok tizenöt millió forint értékben kaptak felszerelést.

Wladár Sándor elnök elégedett a 2018-as évvel, s hasonló folytatást remél Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Wladár Sándor elnök elégedett a 2018-as évvel, s hasonló folytatást remél Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
A roppant sikeres esztendő után 2019-ben milyen feladatok várnak az utánpótlás-nevelésre? – A magyar úszósport utánpótlásbázisát túlzottan szélesíteni már nem lehet, inkább a meglévő versenyzőknek kell minden támogatást megadni. Kiváló edzők foglalkoznak a gyerekekkel, akik a magyar úszósport múltjából táplálkoznak. Olyan edzésmódszerek alapján tudnak dolgozni, ami a fiatalok számára biztonságot és pozitív jövőképet ad. – A kezdeményezés sikerességet bizonyítja, hogy van egykori támogatott, aki felnőtt Európa-bajnoki címet is nyert. – Fontos szempont, hogy a tehetségek felbukkanása ne – vagy legalábbis ne minden esetben – legyen véletlenszerű. A mai generáció sokkal összetartóbb, mint amilyen a miénk volt, ők barátságokat ápolnak, szurkolnak egymásnak. A sport olyan érték, aminél kevés jobb dolog van az életben. Ezen a területen az igazságtalanság nem tud működni, a tehetség munkával párosulva képes minden akadályt leküzdeni, és felkerülni a csúcsra. – Mit profitál a magyar úszósport a Jövő Bajnokai programból?Jancsik Árpád személyében olyan központi szervező áll az élén, aki az ország legeldugottabb csücskében tempózó gyerekeket is reflektorfénybe helyezi. Ezért lesz folytatása, bizakodó vagyok a jövőt illetően. Az infrastrukturális helyzet jobb, mint valaha, az edzők is sokkal képzettebbek. És nem utolsósorban van két olyan tanítómesterünk, mint Széchy Tamás és Kiss László, akiknek az öröksége itt él közöttünk, és amiből a mai napig táplálkozunk. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.