UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-01-23 15:04

Miskolc újratöltve!

Féléves felcsúti kitérőt követően a DVTK regionális utánpótlás szakmai igazgatójaként tért vissza Miskolcra Benczés Miklós. A 49 esztendős szakember honlapunknak adott interjújában a Puskás Akadémiánál eltöltött időszak mellett jelenlegi feladatairól is beszélt.

Leiner Soma - utanpotlassport.huSikeres időszak után távozott Felcsútra Benczés Miklós, hiszen szakmai igazgatásának utolsó évében a DVTK utánpótláscsapatai kiharcolták a nyolccsapatos élvonalba jutást a három kiemelt korosztályban. A trénert azonban decemberben, szinte napra pontosan hat hónappal kinevezését követően menesztették a Puskás Akadémia vezetőedzői pozíciójából − a Miskolcra regionális utánpótlás szakmai igazgatóként visszatért 49 esztendős szakembert az elmúlt félév tapasztalatairól, és újdonsült feladatairól kérdeztük.

Benczés Miklós a nyáron tért vissza Felcsútra Fotó: Mura László
Benczés Miklós a nyáron tért vissza Felcsútra Fotó: Mura László
− Sok kritikát kapott Pintér Attila irányítása alatt a Puskás Akadémia, különösen azért, mert kevés szerep jutott a saját nevelésű játékosoknak. Kulcsfeladat volt Felcsúton a fiatalok beépítése az ősszel?  − Amellett, hogy az eredményesség volt fókuszban, plusz elvárás volt a vezetőség részéről a fiatalok szerepeltetése. Ezért szerződtettük Szombathelyről Kiss Tamást, rajta kívül a saját nevelésű Bokros Szilárd is megkapta az esélyt a bizonyításra. Szolnoki Roland és Spandler Csaba személyében további két egykori akadémista is kulcsember volt ősszel. − A szemléletváltás időigényes feladat − menesztésével beigazolódott, hogy az NB I-es edzőknek nem hagynak kellő időt az elképzeléseik megvalósítására?  − A kulcsszó talán tényleg az, hogy időigényes. Ráadásul a fokozatosság a játékosok érdekében is történik. Sokat beszéltem Tomival is Szilárddal, az edzéseken kívül is rengeteget foglalkoztam velük. Úgy véltem, fontos, hogy ne csak ők tudják, mi van az én fejemben, hanem fordítva is. Mindketten jól szerepeltek, Tomi szinte alapemberré nőtte ki magát, Szilárd pedig csak azért jutott kevesebb lehetőséghez, mert a posztjára érkeztek rutinos játékosok az átigazolási időszak végén. − Mennyire reális elvárás a szurkolók részéről, hogy három-négy fiatal játékos szerephez jusson egy NB I-es csapatban?  − A legnagyobb lépés kétségkívül az, amikor az utánpótlást maguk mögött hagyó fiatalok megpróbálják beverekedni magukat a felnőttcsapatba. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Az elmúlt években láttuk, hogy azok a csapatok, amelyek próbálták tartani a fiatalszabályt, hovatovább a gazdasági helyzetüket azzal próbálták kiegyensúlyozni, hogy szerepeltették az ifjakat, rendre nehéz helyzetbe kerültek a bennmaradást illetően. Ha a fiatalok nevelése, beépítése a cél, akkor nem kell ragaszkodni az élvonalbeli szerepléshez, és kiesés esetén is meg kell tartani a szemléletváltást végrehajtó edzőt. A tizenkét csapatos NB I nem sétagalopp, a klubvezetés pedig eredményeket vár el.
A 49 esztendős szakember regionális utánpótlás szakmai igazgatóként tért vissza Miskolcra Fotó: dvtk.eu
A 49 esztendős szakember regionális utánpótlás szakmai igazgatóként tért vissza Miskolcra Fotó: dvtk.eu
− A DVTK utánpótláscsapatai sikerrel zárták a 2017-18-as évadot, hiszen a három kiemelt korosztályban feljutottak a nyolccsapatos élvonalba. A sikeres munkát követően nehéz volt búcsút inteni Miskolcnak?   − Mindenképpen. Remek munkát végeztünk, több szempontból is: nem hajszoltuk a feljutást, ahelyett igyekeztünk egyéneket keresni, felfele áramoltattuk az arra érdemes fiatalokat. Az akadémián elkülönítettük az elitképzést az alapképzéstől, előbbit az alacsonyabb keretlétszámok jellemezték, mégis három edző foglalkozott a srácokkal. Viszont az összlétszámot nem kívántuk csökkenteni, így az alapképzésre is nagy hangsúlyt fektettünk, biztosítottunk átjárási lehetőséget. A siker kulcsa volt továbbá, hogy kitűnő utánpótlásedzőket tudott szerződtetni a klub. − A DVTK akadémiája a térség regionális központjaként is funkcionál. Utánpótlás szakmai igazgatóként melyek a következő időszak legfontosabb feladatai? A klub a várost kinőve Borsod, Heves és Nógrád megye utánpótlás-futballjáért is rengeteget dolgozik. Eger és Salgótarján is partnerklubunk, az együttműködésekből mindenki profitál, hiszen szélesedik a bázis, illetve rengeteg infrastrukturális fejlesztést tudunk véghezvinni. Feladataim közé tartozik a beruházások sportszakmai koordinálása, illetve előkészítés alatt áll egy határon túli utánpótlásbázis létrehozása is. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.