- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Díjazott bajnokok

UP-info/MTI – utanpotlassport.hu [1] Csütörtök délután rendezték a hagyományos Héraklész-gálát, amelyen ezúttal is a legsikeresebb fiatal sportolókat díjazták. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkárságának ünnepségén a 2018-as év korosztályos és felnőtt kontinens- és világbajnokságain, illetve a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket jutalmazták. Az Uránia Filmszínházban rendezett gálán 11 sportág 54 sportolója és 25 edzője részesült elismerésben.

Aranyérmet nyert a hazai rendezésű világbajnokságon női junior kézilabda-válogatottunk Fotó: Cseh Péter/MKSZ [2]

Aranyérmet nyert a hazai rendezésű világbajnokságon női junior kézilabda-válogatottunk  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A Héraklész Bajnokprogram 2001-ben indult útjára az új utánpótlás-nevelési stratégia első részeként, akkor még 13, mára viszont már 22 sportágat menedzsel, és közel 1500 sportoló vesz részt benne. A londoni olimpián indult magyar sportolók 64, míg a Rióban résztvettek 74 százaléka volt részese korábban a programnak.

„A sport az a terület, ahol még a szerencse is azok pártjára áll, akik a legtöbbet tették a sikerért. Nagy öröm számomra, hogy a magyar utánpótlássport felívelő pályára állt, ezért köszönet illeti az edzőket és a szülőket is” − mondta köszöntőjében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki kiemelte, hogy a magyar kormány a sportot kiemelt stratégiai ágazattá nyilvánította, így a fiatalok sportjára is több pénz jut, s a létesítményhelyzet és az edzéslehetőségek is napról napra javulnak.

Milák Kristóf valamennyi fellépésén parádézott 2018-ban Fotó: Szalmás Péter/MOB [3]

Milák Kristóf valamennyi fellépésén parádézott 2018-ban  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A fiúknál Milák Kristóf érdemelte ki az elsőséget, mégpedig azzal, hogy az ifjúsági olimpián három arany- és egy ezüstérmet nyert, továbbá a felnőtt Európa-bajnokságon 200 méter pillangón győzött, emellett a junior Eb-n négy aranyat szerzett.

Késely Ajna is triplázott Buenos Airesben Fotó: Szalmás Péter/MOB [4]

Késely Ajna is triplázott Buenos Airesben  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A leányoknál díjazott Késely Ajna ugyancsak három számot nyert meg az ifjúsági olimpián, emellett a felnőtt Eb-n két ezüstöt és egy bronzot, a junior Eb-n pedig öt aranyat gyűjtött.

 

Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor és Debnár Gergely alkotta junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrcsapat diadalmaskodott, míg a leányok mezőnyében az ifjúsági világbajnokságon 500 méteren első, Szellák Szabina, Biben Karina, Gazsó Dorka, Kőhalmi Emese összeállítású kajaknégyes bizonyult a legjobbnak. A klasszikus csapatsport kategória győztese a Golovin Vlagyimir vezette junior-világbajnok női kézilabda-válogatott lett.

A díjakat Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Vékássy Bálint, a MOB főtitkára, valamint Fazekas Attila Erik sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkár adta át. Az ünnepségen a Nemzet Sportolói közül megjelent Magyar Zoltán és Varga János.