- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Egy év hullámvasúton

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.hu [1] 2018-ban az Európa- és világbajnokság mellett a Laser-Run világbajnokságon is helyt kellett állniuk juniorkorú versenyzőinknek. Ez a korosztály a felnőtt válogatottság előszobája, ezért nem véletlen, hogy Martinek János és Kállai Ákos nemcsak a junior-, hanem a felnőtt válogatottak szakmai munkáját is felügyeli. Tavalyi teljesítményüket a két szakember segítségével értékeltük.

Bronzos lányok a tavalyi junior vb-n Forrás: boon.hu [2]

Bronzos lányok a tavalyi junior vb-n  •  Forrás: boon.hu

Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a lányok és a szakmai stáb végig hullámvasutazták a tavalyi évet. Hogy mit jelent mindez, azt Kállai Ákos fejtette ki pontosan.

 „Az év eleje nagyon szerencsétlenül alakult számunkra. A sok sérülést látva az volt az érzésem, hogy 2018-ban nem terem túl sok babér a számunkra. Volt, aki sérülten kezdte az évet, és csak a szezon közepére épült fel, mások pedig egészségesen érkeztek az első válogató versenyekre, de azután hamar kényszerpihenőre kényszerültek. Tetézte a bajt, hogy számos olyan versenyzőnk volt, aki nemrég kezdték el az öttusát, így tőlük még nem várhattam jó eredményeket. Ehhez képest kiutaztunk az Európa-bajnokságra, ahol két érmet is szereztünk. Ez igencsak meglepett, és nagyon nagy örömmel töltött el.”

Valóban, a nehéz kezdetet követően a júniusi barcelonai junior Eb-n nagyon kellemes meglepetést okozott a magyar küldöttség, hiszen Guzi Blanka egyéniben ezüst-, míg a Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Kalincsák Eszter összetételű lánycsapatunk aranyérmet nyert. A kapitány – Guzi ezüstérme mellett  –  külön kiemelte Gulyás Michelle egyéniben elért negyedik helyét. A fiatal versenyző, akit 2018-ban az év utánpótlás öttusázójának választottak, ifjúsági korúként szerzett előkelő helyezést a nála egy korosztállyal idősebbek között.

Nem maradt sok idő az örömre, hiszen az Eb-t követően újabb nehézségekbe ütközött a szakmai stáb. Mint az év folyamán sokszor, most is sérülések nehezítették a csapat felkészülését, ezúttal közvetlenül a vb előtt. Kállai Ákos így kénytelen volt „újratervezni” Eb-aranyérmes csapatát. A kártyákat azonban ismételten jól keverte a kapitány, hiszen a Guzi Blanka, Barta Luca, Gulyás Michelle összetételű együttes – váratlanul –  bronzérmet szerzett. Mindezt úgy, hogy Barta Luca súlyos sérülésből tért vissza, Guzi Blanka más sportágból érkezett öttusázni, míg Gulyás Michelle ifjúsági korúként indult el a versenyen.

Sajnos egyéniben Guzi Blanka nem tudta megismételni az Eb-n nyújtott teljesítményét. Ennek okait elemezve így nyilatkozott a kapitány:

„Az Európa-bajnoki második helyét követően iszonyatosan megnőttek az elvárások Blankával szemben, melyeknek kevésbé tudott megfelelni. Teljesítményét értékelve nem szabad elfelejtenünk, hogy pár évvel korábban ő még kézilabdázott, és csak nemrég tért át az öttusára. Bár a technikai számokban még javulnia kell, a fizikai számokban nagyon gyorsan fel tudott zárkózni a többiekhez. Bizakodásra ad okot, hogy a víváshoz is megvan a készsége, így hamarosan ott is el tudjuk tüntetni hiányosságait.” 

Tervekben és reményekben az idei évre vonatkozóan sincs hiány. Nagy előrelépést jelentene, amennyiben az Európa-bajnokságon egyéniben az első hat közé kerülne magyar versenyző, míg csapatban az aranyért harcolhatnának a lányok. A vb-t illetően pedig a legfőbb cél, hogy a csapat a bronznál fényesebb érmet hozzon haza.

A fiú juniorok tavalyi teljesítményét értékelve Martinek János hangsúlyozta, hogy a kontinensbajnokságon egyéniben és csapatban is sikerült érmet szerezni: Kardos Bence ezüst-, míg a Szép Balázs, Kardos Bence, Burcsik Barnabás összetételű csapat bronzérmet nyert. A vb-n már „csak” egy érem jött össze, az viszont a legfényesebbikből, hiszen a 2017-es ezüstérem után a Bernáth Bálint, Kardos Bence, Szabó Illés trió a dobogó legfelső fokán végzett a csehországi Kladnóban.

A csapatban nyújtott teljesítménnyel tehát nincs gond, előre lépni inkább egyéniben kellene. A hiányosságokra kitérve megjegyezte a kapitány, hogy elsősorban a technikai számokban, legfőképpen a vívásban és a lovaglásban kell javulni.

„Fiatal versenyzőkről van szó, ezért tudni kell, hogy nincs nagy tapasztalatuk egyik számban sem. Oda kell figyelnünk a laser run-ra is, hiszen a végső siker érdekében nagyon fontos, hogy az utolsó versenyszámban is jól teljesítsenek a fiúk, mert ott lehet még jelentősebben javítani a csapat teljesítményét – magyarázta Martinek.

Az idei évben elsősorban azokban a számokban vár előrelépést a kapitány, ahol lemaradás tapasztalható. Ami az egyénit illeti, a cél az, hogy az idén már nemcsak az Eb-n, hanem a világbajnokságon is érmet szerezzenek versenyzőink. Csapatban viszont konkrétabbak az elvárások: a tavalyi vb-elsőséget az Eb-n is meg kell ismételni.

Juniorjainkkal idén először a január végi Peridot versenyen találkozhatunk.

Az idei év rangosabb nemzetközi versenyei, melyeken juniorkorú öttusázóink részt vesznek:
JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DRZONKÓW (LENGYELORSZÁG), JÚNIUS 6-9.
JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁG, DRZONKÓW (LENGYELORSZÁG), JÚLIUS 7-14.
LASER-RUN EURÓPA-BAJNOKSÁG, WEIDEN (NÉMETORSZÁG), AUGUSZTUS 23-25.
LASER-RUN VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, SZEPTEMBER 7-9.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.