UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-01-24 12:56

Gulyáspartival a gyerekekért

Jóllehet, az evezés már a múlt évszázad eleje óta jelentős szerepet játszik Vác sportéletében, tudatos utánpótlásképzés csak a nyolcvanas évek óta zajlik a Duna-parti kisvárosban. Folyamatosan igyekeznek felzárkózni a „nagy” klubok mögé, amit nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken elért jó eredményeik is bizonyítanak.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huBár még javában tart a téli felkészülés az evezősök számára, február utolsó hétvégéjén rendezik Győrben a 29. Magyar Ergométeres Országos Bajnokságot, amelyre a Váci Evezős Klub is teljes gőzerővel készülnek. A sportág berkein belül ez az esemény a téli felkészülés végét, és a várva-várt vízre szállás kezdetét is jelenti egyben. A klub vezetőedzője, Mácsik Miklós többek között ennek kapcsán is beszélt a náluk zajló utánpótlásnevelésről.

Hamarosan megkezdődik a vízreszállás Vácon Forrás: www.evezosclub.hu
Hamarosan megkezdődik a vízreszállás Vácon Forrás: www.evezosclub.hu
Vácon már a nyolcvanas évek eleje óta folyik komoly utánpótlásképzés a 10-21 év közti korosztályokban, amit azóta is igyekeznek fenntartani. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy jelenleg az egyesület százfős taglétszámából hetven utánpótláskorú versenyző.  Három edző keze alatt összesen ötven fiú és húsz lány versenyez a mini, a tanuló, a serdülő, az ifjúsági és a felnőtt korcsoportokban. Bár ez a taglétszám nem a legnagyobb az országban, a váciak egy dologban mégis felülmúlják a többieket. Az edzők nagyon jó szakmai és baráti kapcsolatot ápolnak egymással, és mindent megtesznek azért, hogy a szárazföldön is összekovácsolják a gyerekeket. „Rendszeresen szervezünk nekik programokat, eseményeket. Nagyon népszerűek a gulyáspartijaink, de nem feledkezünk meg a Nőnapról, vagy éppen a Mikulásról sem. Manapság nagyon fontosak ezek az események, hiszen ilyenkor adódik lehetőség arra, hogy erősítsük a közösséget. Ez pedig azért kell, mert nagyon könnyen elcsábulnak a gyerekek más sportágak felé, mi pedig itt szeretnénk tartani őket.” Bár váci versenyzők tavaly is értek már el nemzetközi sikereket a válogatott színeiben  (elég, ha a Szklenka Bence, Szilágyi Konrád fiú kétpárevezős junior vb-n elért hetedik helyére gondolunk), az eredményességet nem csak helyezésekben mérik a klubnál. „Számunkra kiemelkedően fontos, hogy tartani tudjuk a taglétszámot, sőt az utóbbi években mindig növelni is tudtuk egy kicsit. Egy olyan kisvárosban, ahol más népszerű sportágak is jelen vannak, ez mindenképpen nagy dolog.” Megkönnyíti az egyesület helyzetét, hogy az iskolákkal kialakított kapcsolatrendszerük révén sok gyereket tudnak az evezéshez csábítani. Az sem ritka, hogy más népszerű sportágakban kevésbé sikeres gyerekeket meggyőznek arról, hogy érdemes az evezésben kipróbálniuk magukat. Nehézségek így is adódnak, hiszen középiskola után megkezdődik a lemorzsolódás: sokan továbbtanulnak, más városba kerülnek, a klub pedig nem tudja megtartani a versenyzőket. Persze ettől még nem áll meg az élet a váci klubnál. Március végétől újra jönnek a vizes kihívások: a válogatók és a nemzetközi versenyek. „Nálunk az utánpótlásban nem könnyű csak eredményekben megfogalmazni a céljainkat. Persze a nagy világversenyeket megjárt versenyzők, mint Szklenka Bence és Szilágyi Konrád esetében mégis számszerűsíthetőek az elvárások, hiszen ők már megértek rá, hogy felülmúlják a tavalyi junior vb-n szerzett hetedik helyüket. Emellett szintén fontos, hogy a klub legalább nyolc-tíz főt tudjon adni a különböző korosztályos válogatottaknak, ahol versenyzőink tovább fejlődhetnek.”  További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.