UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-01-24 15:48

Nyerő pályára lépett

A múlt héten az antwerpeni nagymedencés viadalon életében először állt rajtkőre nemzetközi felnőttversenyen Török Dominik Márk. Az FTC 16 éves úszója azonban nem illetődött meg ettől, és igencsak biztató időeredményekkel, valamint két döntős szerepléssel tért haza.

G. G. – utanpotlassport.huA "klasszikus" példát követve a vízzel babaúszáson ismerkedett meg, az óvodában még a cselgáncsot és a futballt is kipróbálta, de az iskolába érve az úszásnál kötött ki Török Dominik, a Ferencváros ma már korosztályos válogatott sportolója. Ezért szüleivel együtt akkor úgy döntött, egyesületi szinten folytatja az úszást.  A Kőbánya SC-be először csak úszásoktatásra járt, nem sokkal később viszont már a versenyzőcsoportban találta magát.

Török Dominik újabb sikeres évben bízik, a múlt héten Antwerpenben már a felnőttek között is bemutatkozhatott Forrás: MÚSZ
Török Dominik újabb sikeres évben bízik, a múlt héten Antwerpenben már a felnőttek között is bemutatkozhatott Forrás: MÚSZ
Hétévesen lett igazolt sportoló, egy évvel később már országos bajnoki címmel is büszkélkedhetett. Nem sokkal ezután azonban olyan sérüléssel kellett szembe néznie, amelynek átvészeléséhez óriási akaraterőre volt szüksége. „Elcsúszott egy csigolyám, és nem segített a mellette kialakult csontvelőödéma sem, ami miatt azonnal szüneteltetnem kellett az edzéseket, és elkezdtem a gyógytornát. Nagyon rosszul érintett, de feltétlenül szerettem volna folytatni a sportot, ezért nyolc hónapon keresztül kőkeményen végeztem a gyógytornát, és végül visszatérhettem. A csigolyaelcsúszás persze így is örökre megmarad. Szerencsére ez idő alatt annyit erősödtem, hogy egyáltalán nem kerültem hátrányba a többiekkel szemben a kihagyás miatt” - mondta Török Dominik Márk, aki egyelőre még nem tette le a voksát egyetlen úszásnem mellett sem, éppen ezért szinte mindegyikben vannak kiemelkedő eredményei. A sérülés után 2014 és 2016 között nem tudott kiugró sikereket felmutatni, de jött a három ezüstöt és egy bronzot hozó idény. Akkor úgy érezte, megindult felfelé, ennek ellenére a 2017-es esztendőt, ahogyan ő fogalmazott, nagyon elrontotta, egykori kőbányai edzőjével sem találta meg a közös hangot. Ezért tavaly a Népligetbe igazolt, ahol a nyáron Kutasi Gergely és Formaggini László vezetőedző irányítása alatt három országos bajnoki címet nyert, míg szeptember óta Molnár Ákossal készül. „Lassan két éve csatlakoztam a Fradihoz, nagyon családias a légkör” - mondta Török Dominik Márk, aki a legutóbbi korosztályos országos bajnokságon 100 és 200 méter mellen, valamint 200 méter pillangón sem talált legyőzőre, emellett 50 méter mellen egy ezüstöt, 100 méter pillangón és 200 méter vegyesen pedig egy-egy bronzérmet gyűjtött be. Idei céljaival kapcsolatban hangsúlyozta, szeretne kijutni az ifjúsági Európa-bajnokságra, amelyet júliusban Kazanyban rendeznek. Ehhez már a márciusi felnőtt országos bajnokságon jó formában kell lennie, ugyanis ott lesz lehetősége megúszni a nevezési szintet. A múlt heti antwerpeni viadalt jó erőfelmérőnek tekinti a felkészülés közben, s edzőjével pozitívumként élték meg a belgiumi megméretést: „A reggeli időeredményeim nagyjából egy másodpercre voltak a legjobbamtól, ez kifejezetten jónak mondható az alapozás közben. Ráadásul az első felnőtt nemzetközi versenyemen három számban is döntőbe jutottam. Erős volt a mezőny, szerencsére az idősebbek húztak magukkal” - jegyezte meg, miután 400 méter vegyesen és 200 méter mellen hatodik, 200 méter pillangón pedig nyolcadik lett. „Jövőre még mindig ifjúsági korosztályú leszek, akkor már szeretnék érmet szerezni majd az Európa-bajnokságon, de az igazán nagy álmom természetesen az olimpiai döntő.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.