UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-01-25 17:24

Az elithez közelítve

A férfi junior kézilabda-válogatott négy győzelemmel, egy döntetlennel és Négy Nemzet-torna elsőséggel zárta a januári mérkőzésdömpinget. Gyurka János együttese a nyár óta először készülhetett huzamosabb ideig együtt, az edzőtáborban, majd a meccseken elsősorban a csapat védekezését próbálták tökéletesíteni.

B. V. – utanpotlassport.huTornagyőzelem, sikerrel megvívott felkészülési meccsek. Az évkezdet szinte hibátlanul sikerült a férfi junior kézilabda-válogatottnak, Gyurka János együttese a szlovénokat, a szerbeket és a cseheket legyőzve megnyerte a balatonboglári négycsapatos viadalt, valamint a Csurgó és a Dabas legyőzésével az NB I-es edzőmérkőzések sorát is sikeresen folytatta.

Jól kezdte az évet férfi juniorválogatott és Ubornyák Dávid (pirosban) is Forrás: MKSZ
Jól kezdte az évet férfi juniorválogatott és Ubornyák Dávid (pirosban) is Forrás: MKSZ
„Végre hosszú ideig együtt tudtunk készülni, s meggyőződésem, hasznosan töltöttük el ezt a néhány hetet – kezdte a szövetségi edző. – Mindig fontos, hogy minőségi, a nemzetközi elithez tartozó csapatokkal mérkőzzünk meg, ez a Négy Nemzet-tornán megvalósult. A csehek elleni találkozó úgynevezett felhozómérkőzés volt, utána a szerbekkel, majd az Eb-győztes szlovénekkel szemben is a meccs nagy részében irányítottunk, utóbbit le is győztük. Megmutattuk, így is tudunk játszani, bízom benne, hogy erre a nyári vébén, a tétmérkőzéseken is képesek leszünk.” Persze, a győzelmek, bravúrok ellenére a csapatnak lemaradása is van a nemzetközi élvonalhoz képest, amit nyárig le kell dolgozni. Elvégre a magyar válogatott is a legjobbak közé igyekszik. „Sebességben és kondíció tekintetében sem vagyunk a topon a legerősebb ellenfelekhez képest. Ezért is volt most jó, hogy az utóbbi hetekben a játékosok komoly sorozatterhelést kaptak. A hangsúly emellett elsősorban a védekezésen volt . Többféle variációt próbáltunk, az utolsó, szlovénok elleni meccsre állt össze úgy, hogy már erősségünknek is mondhattuk. De feladat azért van még bőven, dolgozunk tovább.” A csapatból az év eleji összetartásokról hiányzott a gárda két meghatározó játékosa, Máthé Dominik és Szita Zoltán. A két balatonfüredi átlövő a német-dán közös rendezésű felnőtt-világbajnokságon szerepelt, előbbi hat góllal mutatkozott be a svédek elleni meccsen, míg debütálásakor Szita ötöt lőtt a dánoknak. „Amikor láttam a fiúkat játszani, az villant fel bennem, amikor én először, tizennyolc évesen bemutatkoztam a felnőttek között. Ilyenkor a játékosok szinte eksztázisba kerülnek, minden mozdulatot kettőzött erővel tesznek meg. Nem csoda, hogy mindketten remekül szálltak be, de az is törvényszerű, hogy másodjára már nem volt meg ugyanaz a lendület. Viszont első felnőtt-világversenyükön helytálltak, megtapasztalták a torna ízét, most ez volt a fontos. Bízom benne, hogy az ott szerzett tapasztalatokat a juniormezőnyben is tudják kamatoztatni, és a nyári világbajnokságon vezérei lesznek a csapatnak.”

A FÉRFI JUNIORVÁLOGATOTT 2019-ES MÉRKŐZÉSEI: –Csurgói KK 35–31 –Csehország 31–26 –Szerbia 25–25 –Szlovénia 27–24 –Dabasi KC 30–29

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.