UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-01-26 13:01

Régi ismerősök

Amíg szerda este felnőttszinten a férfi vízilabda Bajnokok Ligája és az Euro-kupa aktuális mérkőzései zajlottak, a magyar fiú ifjúsági bajnokság 11. fordulójában az UVSE és a Ferencváros csapott össze egymással. Ebben még nem lenne semmi különös, csakhogy a hazai csapatot Benedek Tibor, míg a vendégeket Varga Dániel irányította a partról, akik együtt nyertek olimpiát és világbajnokságot is. A rangadót a lilák nyerték 16–7-re, a párharcról és a különös helyzetről a két szakember nyilatkozott az eurosport.hosszabbitas.hu-nak.

UP-info/eurosport.hosszabbitas.hu utanpotlassport.hu Talán még soha nem fordult elő, hogy ifjúsági vízilabda-mérkőzésen mindkét oldalon olyan edző álljon a parton, akik játékosként olimpiai bajnokok és vb-aranyérmesek is voltak. Ezúttal ez volt a helyzet, ráadásul Benedek Tibor, az UVSE és Varga Dániel, a Ferencváros mestere együtt lettek ötkarikás aranyérmesek 2008-ban Pekingben. Sőt, 2013-ban világbajnoki aranyérmet is együtt szereztek, Benedek szövetségi kapitányként, míg Varga Dani csapatkapitányként volt részese a pazar sikernek. A helyzet még pikánsabb, ha belegondolunk, hogy klubedzőként mindkettejüknek ez az első idénye, mindketten az előző nyáron vették át az UVSE, illetve az FTC-Telekom ificsapatának irányítását. A találkozót – mint ahogyan arról már beszámoltunk – a lilák nyerték 16–7-re.

Varga Dániel és Benedek Tibor Fotó: Takács Márton
Varga Dániel és Benedek Tibor Fotó: Takács Márton
Benedek és Varga is igen impulzív személyiség, bármiről is beszélget velük az ember, nagy hatással tudnak lenni a másikra. Ez az adottságuk különösen jól jön, amikor rövid idő alatt kell olyan információkkal segíteniük játékosaikat, amelyek a különböző játékszituációkban előreviszik őket. Mindketten állva, illetve a medence szélén fel-alá járkálva nézték a mérkőzést és adták egymás után az utasításokat tanítványaiknak, vagy épp reklamáltak a játékvezetőknél, ahogy övéiktől is számon kérték a hibákat. De nem üvöltözve, ahogy azt másoktól halljuk – akár az élvonalban is –, hanem pedagógiai szándékkal. A meccs után mindkét edző nyilatkozott. Benedek Tibor és az UVSE – a KSI-vel együtt – előnyben van az ifi bajnokság többi résztvevőjével szemben, mivel játékosai hétről hétre az OB I-ben is edződnek. Ez edzőjük szerint meg is látszik a játékosokon. „A Komjádi-kupa után a játékosok kicsit kipihenhették magukat, bár két emberünk hiányzott betegség, illetve sérülés miatt. Nélkülük is magabiztosan nyertük meg a meccset. Az nagyon sokat számít az ilyen, viszonylag jó ellenfelekkel szemben, hogy nekünk már van OB I-es rutinunk, és több nagyon nehéz meccset játszottunk már ebben a szezonban. Ez az egész csapaton látszik ilyenkor – mondta a lilák szakvezetője. – Hatvankét meccsünk van az idényben (felnőtt és ifjúsági bajnokság összesítve – szerk.), nagyon élvezem ezeket a mérkőzéseket. Szinte ugyanaz az érzésem van, mint amikor játékos voltam, hogy akárhány meccset örömmel játszom. Nyilván így talán könnyebb, mert a játékosok jobban elfáradnak, mint én, de nekem nagyon nagy boldogság, hogy újra a medence partján állhatok.” De az még a sokat megélt Benedek Tibornak sem mindennapos, hogy egykori játékostársa, majd válogatottbeli fontos embere álljon vele szemben a parton a rivális együttes vezetőedzőjeként.
Az UVSE nyerte az Ferencváros elleni rangadót Fotó: Takács Márton
Az UVSE nyerte az Ferencváros elleni rangadót Fotó: Takács Márton
„Próbálom nem úgy felfogni ezeket az alkalmakat, hogy egy másik edző ellen meccselek. Dani a karrierje elején áll, megvan a lehetősége, hogy nagyon jó edző legyen. Mindenképpen sok sikert kívánok neki. Az Újpest–Fradi párharc mindig nagy csata, bármennyire nagyarányú is volt most a különbség, ez mindig mindenkinek presztízsmeccs.” A Ferencvárost hat pont választotta el a tabellán szerdai ellenfelétől az egymás elleni mérkőzésük előtt, és nem is született meglepetés a végén. Varga Dániel mindenekelőtt arról beszél, milyen előjelekkel várta az UVSE-vel vívott meccset, és előzetes elképzeléseihez képest mit kapott saját csapatától. „Ahhoz képest, amit vártam, kevesebbet kaptam vissza. Egész egyszerűen általánosságban is óriási a különbség a felnőtt- és az utánpótlásszint között – sebességben, a gondolkodás idejében, az elképzelések technikai és taktikai végrehajtásában egyaránt. Azt látom, hogy amiben nagyon nehezen tudunk fejlődni, az az iram diktálása közbeni jó játék, jó döntések hozatala, helyzetek észrevétele és kialakítása, visszasegítés. Ha vannak is pillanatok, nagyon hullámzó, és még mindig sokkal több a hiba, mint a pozitívum. Nyilván ezt a mostani meccset alapul véve mondom. Összességében látom a fejlődést, és bármennyire is nagy pofon és csalódás ez az eredmény a játékosoknak is, egyszerűen nincs más út, mint erősebbnek, dinamikusabbnak lenni, mert a mai vízilabda ezt követeli meg. Edzőként az a felelősségem, hogy olyan utat mutassak a játékosoknak, amire szükségük lesz, ha az OB I-be, a korosztályos válogatottba, esetleg később a felnőtt nemzeti csapatba kerülnek. Egyelőre ebben van még jelentős lemaradásunk az UVSE-hez képest.” A zöld-fehérek vezetőedzőjének talán még furcsább lehetett a helyzet, mint Benedek Tibornak, hiszen ahogy Benedeknek, úgy Vargának is ez az első klubedzői idénye – tavaly ilyenkor még javában pólózott a később bajnok Fradiban. Tibor viszont már kilencedik éve trénerkedik. A riói olimpián 2016-ban Varga Dani még játékosként volt ott a válogatottban, a nemzeti csapatban való szerepléstől 2017-ben vonult vissza. És hogy ifiben találkozik egymással két edző, két olimpiai bajnok? Na, ilyen helyzetet Dani sem tudott felidézni. „Eszembe jutott erről, hogy ilyen talán még nem volt. Nem hagyott érzelem nélkül, hogy nem csak egy olimpiai bajnok állt a másik oldalon, hanem pont Tibi, hiszen együtt nyertünk olimpiát és világbajnokságot is. Ez a helyzet plusz érzelmi töltetet adott. Érdekesség volt és büszkeséggel töltött el. A csapatomra koncentráltam, nem erre a sztorira, de kétségkívül kuriózum, és örülök, hogy részese lehettem.” A teljes cikk elolvasható ITT. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.