- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Amit lehet, megnyerne

Kovács Gyöngyike − utanpotlassport.hu [1] Szél Anna mozgalmas éveket tudhat maga mögött. Sőt, neve egészen fiatal kora óta a legjobbak között szerepel: gyermekként még kötöttfogásban is kipróbálta magát a fiúknál – magyar bajnoki címet nyert –, és a serdülők között is jól szerepelt.

Szél Anna a maximumra törekszik, nagy céljai vannak a jövőt illetően is Forrás: bubaki [2]

Szél Anna a maximumra törekszik, nagy céljai vannak a jövőt illetően is  •  Forrás: bubaki

„Egészen korán kezdtem a sportolást, két bátyám szintén birkózó. Harcias típus vagyok, és amikor kipróbáltam magam, azt éreztem, megtaláltam a nekem való sportágat. Ezer fokon égek: amit lehet, szeretném megnyerni, legyen az Európa-bajnokság, világbajnokság, vagy olimpia.”

Sportsikereit tekintve – bár eddig a tavalyi év volt a csúcs – mégsem elégedett teljesen, ugyanis nagyon motivált és lelkes ifjú sportolóként a maximumra törekszik.

„Utolsó kadét Európa-bajnokságomon aranyérmet szereztem, míg a világbajnokságon csak ezüstérmes lettem. Ezt kicsit sajnálom, a kadét korosztályban az Eb-arany mellé szerettem volna első helyet a vb-n is, ez azonban sajnos nem sikerült. Összességében viszont jó évem volt.”

Jó szereplésével Szél kvótát szerzett az ifjúsági olimpiára is, amelyre a magyar birkózók közül csak ő és Szenttamási Róza utazhatott el. Buenos Airesben végül a dobogó második fokára állhatott fel.

„Edzőmmel, Ritter Dilettával úgy tekintettünk erre a lehetőségre, mint az olimpiai játékok előszobájára. Szerettem volna jól teljesíteni, s ez összességében sikerült is, viszont úgy utaztam ki Argentínába, hogy aranyat vártam magamtól. Így utólag azt mondom, reális eredmény született, nem voltam annyira felkészülve, hogy enyém legyen a legfényesebb érem. Természetesen örültem az ezüstnek, és motivált vagyok az idei esztendőt illetően is.”

A motivációra bizony szükség lesz: Ritter Diletta tanítványa korcsoportot vált, s bár a juniorok között a mezőny legfiatalabb tagja lesz, számos válogató és világverseny is várhat rá. Szél nagy tervekkel vágott neki 2019-nek, január első felében már Franciaországban alapozott, hogy a versenyszezonra még jobb formába kerüljön.

„Korábban volt pár kisebb sérülésem, most azonban remekül vagyok. Nagyon vártam, hogy szintet léphessek, s bármi jön, állok elébe. Szeretnék jól teljesíteni a válogatókon, hogy indulhassak a junior Eb-n és a világbajnokságon is. Ősszel Budapesten rendezik az U23-as világbajnokságot, szeretnék én is odaérni addigra. Nagy örömmel lépnék szőnyegre hazai közönség előtt. Legnagyobb célom az olimpia: nehéz feladat lesz, de szeretnék akár már 2020-ban, Tokióban bizonyítani.”

Nagy versenyek s nagy kihívások várnak tehát Szél Annára idén, azonban segítség számára, hogy a Mol Alapítvány 2018 óta támogatja felkészülésében.

„Őszintén megvallva, már az elmúlt három évben vágytam erre a lehetőségre. Megtisztelő és nagy segítség: a támogatás az edzőkellékeim, a ruháim, sőt az összes versenyfelszerelésem beszerzését megkönnyíti. Ezt jó szerepléssel szeretném viszonozni, s remélem, sokszor képviselhetem még a magyar színeket rangos világeseményeken.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.