UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-01-28 18:27

Center a topon

A szakértők egybehangzó véleménye szerint Jack Hughes a legnagyobb esélyes az 1/1-es helyre a 2019-es NHL-drafton, míg a legjobb európai játékosnak a finnek junior-világbajnok csatárát, Kaapo Kakkót tartják. A top 10-ben öt amerikai, három kanadai és két európai játékos szerepel a januári listán.

B. V. – utanpotlassport.huLassan az évad feléhez ér az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság, az NHL 2018/19-es szezonja, így a szakértők a szokásokhoz híven közzétették a listát arról, kik lehetnek az idei draft sztárjai, és kiktől várják majd a legsikeresebb debütálást a földkerekség legerősebb ligájában.

Jack Hughes lehet a 2019-es NHL-draft legkeresettebb játékosa Fotó: Renal Laverty/USA Hockey
Jack Hughes lehet a 2019-es NHL-draft legkeresettebb játékosa Fotó: Renal Laverty/USA Hockey
Ahogyan arról korábban is olvasni lehetett, továbbra is a tizenhét éves amerikai centert, Jack Hughes-t tartják a legesélyesebbnek az 1/1-re. A National Development Programban szereplő támadó kétpontos átlaggal vezeti a bajnokság kanadai táblázatát, és alapembere volt az év elején a junior-világbajnokságon ezüstéremig menetelő amerikai válogatottnak, amelyben négy gólt szerzett. Azért „csak” ennyit, mert sérülés miatt három mérkőzést is kihagyott. Az NHL történetének egyik legjobb kapusa, a jelenleg az Egyesült Államok juniorválogatottjának menedzsereként tevékenykedő John Vanbiesbrouck is csak szuperlatívuszokban beszélt Hughes-ról. „Egészen elképesztő nézni, ahogyan a semleges zónában ritmust váltva felgyorsít, és megérkezik a támadó harmadba, miközben már a legjobb döntésen gondolkozik. Meglátja azt a pályán, amit mások nem, óriási játékintelligenciája van. Ezenkívül ő az egyik legbátrabb játékos, akit valaha láttam, be meri vinni a korongot a nagyobbak közé, és meg sem áll vele a kapuig.” A lista második helyén a legjobb Európában játszó fiatal hokis, a finn Kaapo Kakko áll. Ő a legesélyesebb arra, hogy 1/2-esként válasszák ki. A TPS szintén tizenhét esztendős jobbszélsője a mostani évadban huszonkilenc mérkőzésen huszonkét pontot szerzett a finn felnőttélvonalban, a junior-vb döntőjében pedig győztes gólt ütött az amerikaiak ellen. Válogatottbeli csapattársa, a Chicago Blackhawksban játszó Henri Jokiharju szerint Kakko a legjobb játékos a fiatalok között. „Mindenki Hughes-ról beszél, mindenki őt tartja a legjobbnak, de Finnországban azt gondolják, Kakko lehet a legelső kiválasztott.” A kapusok közül az amerikai Spencer Knight áll a legelőkelőbb helyen. Róla legyen annyi, hogy tizenhét évesen már a Montreal Canadiens legendás kapusához, Carey Price-hoz hasonlítják.

A 2019-ES NHL-DRAFT TÍZ LEGNAGYOBB FAVORITJA: 1. Jack Hughes (U18-as amerikai válogatott) 2. Kaapo Kakko (finn, TPS) 3. Vaszilij Podkolzin (orosz, SZKA Szentpétervár) 4. Alex Turcotte (U18-as amerikai válogatott) 5. Matthew Boldy (U18-as amerikai válogatott) 6. Trevor Zegras (U18-as amerikai válogatott) 7. Peyton Krebs (kanadai, Kootenay Ice) 8. Kirby Dach (kanadai, Saskatoon Blades) 9. Dylan Kozens (kanadai, Lethbridge Hurricanes) 10. Spencer Knight (U18-as amerikai válogatott)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.