UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-01-29 09:16

Egy hely még kiadó

Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a nőknél Héraklész-díjban részesült a 2018-as ifjúsági világbajnokságon az 500 méteres távon aranyérmet szerző Szellák Szabina, Biben Karina, Gazsó Dóra Alida, Kőhalmi Emese összeállítású lány kajaknégyes. Az elismerés mögött rejlő munkáról, és a sikerhez vezető útról Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitányt kérdeztük.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.h Makrai Csaba irányítása alatt számos sikerben volt része ifjúsági kajak-kenusainknak a tavalyi év során. Ez különösen elmondható lányversenyzőinkről, akik taroltak a korosztályos világbajnokságon. A Szellák Szabina, Biben Karina, Gazsó Dóra AlidaKőhalmi Emese összetételű kajaknégyesünk nagyszerű győzelmet aratott 500 méteren, és ezzel kivívták a szakma elismerését is.

A verhetetlen ifjúsági leány kajak négyes Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség/Facebook
A verhetetlen ifjúsági leány kajak négyes Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség/Facebook
Felvetődik a kérdés, hogy vajon mitől emelkedett ki ez a négyes a többi közül, és mi áll mindezek hátterében? „Ebben a hajóban két olyan versenyző ül, akik – korukhoz képest – nagy versenyrutinnal rendelkeznek. Gazsó Dorka már 2017-ben kajak egyesben vb-t nyert, míg az idén Biben Karina pedig párosban hajtotta ugyanezt végre. Úgy gondoltam, hogy ilyen sikeres sportolók mellé nagyon jó választás lehet két tehetséges serdülőkorú, ám sikerekkel még nem rendelkező lány. Többen is kitűnően szerepeltek a válogatón, többek között Rendessy Eszter is, de végül Szellák Szabina és Kőhalmi Emese mellett tettem le a voksomat. Nagyon nehéz döntés volt” – magyarázta a kapitány. A kitűnő egyéni képességek mellett fontos, hogy egy vezér is üljön a hajóban. A kapitány elmondása szerint Gazsó Dorka nemcsak kitűnő versenyző, de erős egyéniség is egyben, így ebben a kvartettben ő tölti be ezt a szerepet. De említést kell tenni a többiekről is. „Nagyon jó az összhang Szellák Szabina és Kőhalmi Emese között is. Szabina kitűnően diktálja az ütemet, míg Emese nagyon jól veszi fel a hajó ritmusát. Utóbbi szerep azért is fontos, mert hátul gyorsabban áramlik a víz, és ebből fakadóan kordában kell tartani a hajót” – avatott be szakmai titkokba a kapitány. A négyes tagjai technikailag, mentálisan és fizikálisan is igazi egységet alkotnak, és a parton is jól megértik egymást. Ez azért sem mellékes, mert a kvartettben Szabina az egyedüli nem KSI-s versenyző, ő az MTK-ban pallérozódik. Az összekovácsolódást nagyban segítette, hogy Kőbán Rita (MTK) és Gintl Andrea (KSI SE) mindvégig kitűnő összhangban, közös szakmai érveket szem előtt tartva segédkeztek a négyes összeállításában. És ha már az edzőkre terelődött a szó, Makrai Csaba külön kiemelte a női szakágban hosszú évek óta tartó koncepciózus és jól felépített munkát is. Ennek eredményeképpen az egyesületekben dolgozó nevelőedzők évről évre sikeres, és sikerre éhes fiatalokat nevelnek ki, így mindig nagy a kapitány „merítési” lehetősége. Az idén más felállásban, de hasonló célkitűzésekkel vág neki az évnek az „aranynégyes”. „Ez a csapat ebben a korosztályban többet már nem versenyzik együtt. Biben Karina és Gazsó Dóra a juniorkorcsoportba lép, viszont Kőhalmi Emese és Szellák Szabina maradnak, az idén ők képviselhetik majd a rutint. Harmadikként melléjük a Kolonics-díjas Rendessy Eszter ülhet a hajóba, de a negyedik hely még kiadó” – fejezte be az értékelést a kapitány. Látva a hazai utánpótlás helyzetét, gyorsan elkel az utolsó hely sorsa is. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.